Forumul German Marshall Fund, la Bruxelles
Trei reprezentanți ai Comisiei europene participă la Forumul German Marshall Fund de la Bruxelles ce se desfășoară la acest sfârșit de săptămînă.
Articol de Victor Gheorghe, 20 Martie 2015, 14:12
Lista participărilor europene la Forumul German Marshall Fund de la Bruxelles este deschisă de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.
Ea va susține chiar azi un discurs în cadrul dezbaterilor generale.
Mâine, în a doua zi a Forumului, Kristalina Georgieva, vicepreședinta Comisiei responsabilă de buget și resursele umane, va participa la sesiunea dedicată pregătirii profesionale a tinerilor, iar Miguel Arias Canete, comisarul pentru politici climatice și energie, va ține un discurs despre noile viziuni pentru asigurarea securității energetice a Europei.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
German Marshall Fund, prescurtat GMF, este o organizație americană care se declară nepartizană din punct de vedere politic și este dedicată promovării unei mai intense cooperări între America de Nord și Europa. Fondată în 1972, GMF are experți de prestigiu care fac analize pe probleme transatlantice și globale și oferă recomandări de politici pentru abordarea noilor provocări.
La fel ca în cazul forumului de la Bruxelles, organizația convoacă lideri politici, oameni de afaceri și reprezentanți ai societății civile din toată lumea la conferințe internaționale majore. În plus față de sediul în Washington DC, GMF are birouri în Berlin, Paris, Bruxelles, Belgrad, Ankara, București, și Varșovia. GMF are, de asemenea reprezentanțe mai mici din Bratislava, Torino, și Stockholm.
O componentă importantă a activități German Marshall Fund este sprijinirea societății civile prin promovarea inițiativelor democratice, a statului de drept, precum și a cooperării regionale. Un exemplu de succes în acest sens este Fundaţia „Black Sea Trust for Regional Cooperation”, care a fost lansată în luna octombrie 2007 ca parteneriat public-privat în statele din regiunea Mării Negre: România, Bulgaria, Turcia, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Rusia. Este unul dintre primele proiecte destinate regiunii Mării Negre care au fost propuse în mediul nonguvernamental american, în contextul avansării comunităţii democratice euro-atlantice spre această zonă.
Fondul oferă finanţări între 1.000 și 75.000 de dolari diferitelor organizaţii din regiune (ONG-uri, administraţii centrale şi locale, instituţii de educaţie, mass-media).