Forumul European de Robotică deschis la Ljubljana, Slovenia
Timp de trei zile, peste 600 de cercetători, experţi şi reprezentanţi ai unor mari companii vor dezbate subiecte cu impact imediat asupra viitorului roboticii europene.
Articol de Laurenţiu Văduva, 21 Martie 2016, 11:20
Forumul European de Robotică, cea mai importantă reuniune anuală a comunităţii de profil din Uniunea Europeană, îşi deschide astăzi porţile la Ljubljana, în Slovenia.
Timp de trei zile, peste 600 de cercetători, experţi şi reprezentanţi ai unor mari companii vor dezbate subiecte cu impact imediat asupra viitorului roboticii europene.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Robotica are deja un impact major în economie şi societate. Roboţii reduc costurile, îmbunătăţesc calitatea produselor şi a condiţiilor de lucru şi reduc poluarea şi consumul de resurse.
Ei vor acţiona peste tot în viitor - în aer, la sol, în apă, sub pământ. Anual, în lume, se vând roboţi în valoare de peste 22 miliarde de euro. Pentru anul 2020, se anticipează un volum de până la 62 miliarde.
Uniunea Europeană deţine astăzi 32% din piaţa mondială de roboţi industriali şi 63 de procente din cea de robotică a serviciilor.
Robotica europeană va arăta lumii, zilele acestea, tot ce are mai bun. Comisia Europeană a organizat mai multe ateliere de lucru în care vor fi prezentate rezultatele celor mai de succes proiecte cu finanţare europeană.
Marile companii europene, ABB, Comau, KUKA sau Schunk, se află printre sponsori şi au standuri speciale.
Câteva din temele de discuţii şi comunicări: "Aplicaţii ale roboticii în îngrijirea seniorilor", Uniformizarea folosirii roboţilor în toate regiunile Europei şi nu numai în cele tradiţional industrializate", "Digitalizarea industriei europene de la iniţiativele regionale la cele comunitare", "Accesul la finanţare şi viitorul întreprinderilor mici şi mijlocii", "Robotica şi conceptul de Internet al lucrurilor".
Comisia Europeană îşi va prezenta opiniile despre stadiul actrual al roboticii europene.
Se urmăreşte influenţarea factorilor de decizie în domeniu şi implicarea tot mai puternică a mediului de afaceri în activitatea comunităţii de robotică.
SPARC - parteneriatul pentru robotică în Europa, reuneşte peste 180 de companii şi organizaţii de cercetare şi are drept scop menţinerea supremaţiei europene în domeniu.
SPARC urmăreşte dotarea cu roboţi europeni a fabricilor şi întreprinderilor din Uniunea Europeană, inclusiv a celor din domeniul agriculturii, sănătăţii, servicilor de salvare.
Roboţii vor îngriji nu numai oamenii, dar şi animalele, vor repara maşinile şi vor întreţine terenurile agricole.
Comunitatea Europeană de Robotică are relaţii contractuale cu Comisia Europeană, prin intermediul asociaţiei nonprofit euRobotics, de asemenea, unul dintre sponsorii actualului forum. euRobotics reuneşte astăzi pestre 250 de companii, universităţi şi institute de cercetare din Uniunea Europeană.