Forumul european de protecţie civilă, la Bruxelles
La Bruxelles, are loc, miercuri şi joi, Forumul european de protecţie civilă, cel mai mare eveniment public de cooperare europeană în domeniu.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 Mai 2015, 14:37
Schimbările climatice şi degradarea mediului ar putea duce la creşterea frecvenţei dezastrelor naturale, în toată lumea, iar Europa trebuie să fie pregătită pentru orice astfel de fenomen, dar şi pentru contracararea ameninţărilor teroriste sau gestionarea efectelor unor eventuale accidente chimice şi de altă natură.
În fiecare an, mii de oameni mor şi mult mai mulţi pierd tot ce-au adunat într-o viaţă, în urma dezastrelor naturale. Iar costurile financiare suportate de state sunt pe măsură: potrivit estimărilor, catastrofele naturale costă Uniunea Europeană în jur de 15 miliarde de euro anual.
Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)
Forumul european de protecţie civilă este organizat odată la doi ani de serviciul Comisiei pentru ajutor umanitar şi protecţie civilă.
Scopul discuţiilor, care se vor purta timp de două zile la Bruxelles, vizează, pe de o parte, evaluarea modului în care au fost îndeplinite misiunile comune de gestionare a urmărilor catastrofelor, iar pe de altă parte identificarea de mijloce de răspuns la situaţii noi, în vederea întăririi măsurilor de prevenire a dezastrelor – potrivit unei informări a Comisiei Europene.
Dezbaterile şi expoziţia deschisă cu acest prilej au loc sub sloganul „Parteneriat şi inovaţie”, evenimentul urmând să se concentreze pe impactul noilor tehnologii şi al metodelor inovante asupra comunităţilor şi organizaţiilor partenere.
Mecanismul european de protecţie civilă susţine şi facilitează mobilizarea serviciilor de intervenţie şi salvare naţionale pentru a răspunde, în cel mai scurt timp, nevoilor imediate ale ţărilor membre lovite de o catastrofă sau care prezintă acest risc.
Astfel, în situaţia în care o ţară activează mecanismul de protecţie civilă, celelate membre ale Uniunii, dar şi Comisia Europeană, sunt obligate să-i vină în ajutor, conform procedurilor în vigoare.
De la crearea în 2001 a acestui mecanism, Uniunea Europeană a oferit asistenţă nu doar în ţările membre şi partenere, ci în întreaga lume, inclusiv în cazul uraganului Katrina din Statele Unite, din 2005, sau al cutremurului din China, din 2008.
Zilele trecute, Comisia i-a oferit Nepalului 3 milioane de euro, sub formă de ajutoare de urgenţă, în urma cutremurului care a devastat această ţară.