Forum: Strategia UE pentru regiunea mărilor Adratică şi Ionică
Primul Forum vizând Strategia Uniunii Europene pentru regiunea mărilor Adratică şi Ionică începe astăzi, în oraşul croat Duborvnik.
Articol de Arina Petrovici, 12 Mai 2016, 10:24
Primul Forum vizând Strategia Uniunii Europene pentru regiunea mărilor Adratică şi Ionică începe astăzi, în oraşul croat Duborvnik.
Forumul de la Dubrovnik, organizat de Comisia Europeană şi de guvernul croat, va analiza stadiul aplicării strategiei destinate regiunii mărilor Adriatică şi Ionică de la aprobarea sa de către Consiliul European, în octombrie 2014, şi va contribui la definirea următorilor paşi.
AUDIO: Agenda europeana.
Miniştrii de Externe şi autorităţile naţionale responsabile de gestionarea fondurilor europene din cele opt state riverane, precum şi comisarii europeni pentru Politică Regională şi pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit vor susţine alocuţiuni în cadrul conferinţei.
Potrivit organizatorilor, evenimentul este conceput ca un bun prilej pentru ca participanţii să facă schimb de experienţă şi de idei în cadrul a două sesiuni plenare, unde vor fi examinate atât provocările sociale şi economice pentru o regiune puternică şi novatoare, cât şi valoarea adăugată pe care o poate aduce o bună guvernanţă, prin exploatarea la maximum a potenţialului zonei.
La o privire… tehnică, regiunea este o zonă funcțională determinată în principal de bazinul Mărilor Adriatică și Ionică.
Dar, pentru că regiunea acoperă și o suprafață terestră importantă, zonele marine, de coastă și de uscat sunt considerate a fi sisteme interconectate între Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Grecia, Italia, Muntenegru, Slovenia şi Serbia.
Cu o circulație intensificată a mărfurilor, a serviciilor și a persoanelor datorată şi intrării Croației în Uniunea Europeană și cu perspectiva aderării și a altor țări din regiune, hinterlandurile porturilor joacă un rol-cheie.
Iar atenția acordată legăturilor dintre uscat și mare evidențiază impactul activităților terestre nesustenabile asupra zonelor de coastă și a ecosistemelor marine. Cămin pentru peste 70 de milioane de oameni, regiunea joacă un rol esențial în consolidarea continuității geografice în Europa.
Strategia Uniunii Europene stabileşte, de fapt, nevoile și potențialul de creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii în regiunea Mării Adriatice și a Mării Ionice. Ea furnizează un cadru pentru o strategie macroregională coerentă și un plan de acțiune în vederea abordării respectivelor provocări și oportunități prin cooperarea între țările participante.