Forum pentru infrastructura energetică
Crearea unui Forum pentru infrastructura energetică este prevăzută ca o acţiune cheie pentru crearea Uniunii Energetice.
Articol de Victor Gheorghe, 09 Noiembrie 2015, 11:51
Infrastructura energetică a Uniunii Europene este tema unei conferinţe care începe azi la Copenhaga, în Danemarca.
Crearea unui Forum pentru infrastructura energetică este prevăzută ca o acţiune cheie pentru crearea Uniunii Energetice.
Evenimentul inaugural de la Copenhaga va reuni 200 de reprezentanți la nivel înalt ai instituțiilor europene, operatorilor de rețea şi ai industriei de profil.
Comisia Europeană va fi reprezentată de vicpreşedintele Maros Sefcovic.
De acum înainte, conferinţa acestui Forum se va organiza anual.
Audio: Agenda europeana.
Comisia Europeană consideră că primii paşi către îndeplinerea obiectivului de a asigura securitatea energetică a Uniunii au fost făcuţi în regiunea Mării Baltice.
Luna trecută, Comisia şi-a susținut acest angajament sub forma unui acord de finanțare de 300 de milioane de euro pentru construirea unei conducte de gaz între Polonia și Lituania.
Astfel se va pune capăt izolării istorice a regiunii Mării Baltice și se va oferi energia necesară pentru redresarea economică a mai multor ţări.
La reuniunea din martie a şefilor de stat şi de guvern, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus că Uniunea Europeană a decis să accelereze conectarea conductelor naţionale şi a retelelor electrice.
Potrivit lui Donald Tusk, liderii europeni au fost de acord ca toate contractele de gaze, fie ca sunt între guverne sau întreprinderi, trebuie să fie în conformitate cu legislaţia Uniunii şi să nu influenţeze negativ securitatea energetică a Europei.
Crearea unei Uniuni Energetice este susţinută şi de Parlamentul European. La Consiuliul European din martie, preşedintele acestui for, Martin Schulz, a spus Uniunea trebuie să facă mai mult pentru a-şi diversifica furnizorii externi de petrol şi gaze şi să acţioneze unitar atunci când are de-a face cu terţe părţi.
Mai ales că peste jumătate din energia necesară provine din ţări terţe, iar preţul plătit pentru aceasta este de 400 de miliarde de euro pe an. Schulz a adăugat că, depinzând doar de anumiţi furnizori, unii dintre ei dominanţi şi nesiguri, cum ar fi Rusia, statele europene sunt predispuse unor ameninţări de blocare a rutelor de aprovizionare cu energie.