Forum de cercetare şi inovare în domeniul securităţii, la Haga
La Haga, se desfăşoară astăzi şi mâine, un forum de cercetare şi inovare în domeniul securităţii, la care participă aproape 500 de specialişti din întreaga Europă.
01 Iunie 2016, 10:15
La Haga, se desfăşoară astăzi şi mâine, un forum de cercetare şi inovare în domeniul securităţii, la care participă aproape 500 de specialişti din întreaga Europă.
Între principalele teme sunt terorismul, protejarea frontierelor sau criminalitatea cibernetică.
Evenimentul de la Haga, organizat de Comisia Europeană, cuprinde o conferinţă cu un conţinut extrem de bogat şi o zonă expoziţională, în care producătorii îşi expun dispozitivele şi serviciile de securitate.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
La discuţii participă cercetători, reprezentanţi ai industriei de securitate ai furnizorilor de servicii de siguranţă publică, poliţie, agenţii de securitate, pompieri şi altele, dar şi factori de decizie politică din întreaga Europă.
Vor fi abordate subiecte importante cum sunt: nevoile cercetării în domeniul securităţii şi potenţialele soluţii pentru managementul frontierelor, al terorismului şi radicalismului, investigaţii financiare, servicii tehnologice pentru forţele de poliţie sau criminalistică.
Evenimentul este o ocazie pentru prezentarea iniţiativelor Comisiei Europene care au scopul de a asigura o societate mai sigură până în 2020.
Domeniul securităţii din UE are 180.000 de angajaţi şi o cifră anuală de afaceri de aproximativ 30 de miliarde de euro. Companiile europene sunt în continuare lidere pe piaţa mondială, în majoritatea segmentelor din sectorul siguranţei.
Pentru a asigura menţinerea acestor poziţii şi în anii următori, Comisia Europeană a luat o serie de măsuri, care vor permite industriei europene de securitate să învingă provocările secolului XXI.
Prioritatea o constituie depăşirea fragmentării pieţelor europene de securitate, prin armonizarea standardelor şi certificarea procedurilor pentru aceste tehnologii.
Primele ţinte ale acestor acţiuni sunt sistemele de alarmă şi echipamentele de screening pentru aeroporturi.
Pentru a reduce decalajul dintre cercetare şi piaţă, Comisia va folosi noi scheme de finanţare, cum ar fi achiziţiile precomerciale care pot fi făcute prin programul "Orizont 2020".
În această perioadă cu numeroase constrângeri financiare, accentul trebuie pus pe o mai bună exploatare a sinergiilor dintre cercetările civile şi cele de apărare.