Fonduri UE pentru tinerii șomeri
Comisia Europeană va prezenta o propunere de creştere a prefinanţării puse la dispoziţia statelor membre pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor.
Articol de Victor Gheorghe, 04 Februarie 2015, 10:39
Fondurile oferite de UE sunt destinate asistenţei pentru tinerii şomeri, calificării sau formării profesionale în zonele cele mai afectate.
Comisia consideră că în prezent, statele membre au dificultăţi în efectuarea de plăţi pentru tranzacţii, în cadrul Iniţiativei pentru Tineret şi Ocuparea Forţei de Muncă.
Situaţia este deosebit de dificilă în statele membre în care rata şomajului în rândul tinerilor este mai mare, deoarece acestea sunt şi ţările cele mai afectate de reducerile bugetare şi de lipsa de fonduri.
Creşterea prefinanţării va facilita intrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă şi va contribui la eforturile de a oferi un răspuns rapid la lipsa locurilor de muncă pentru tineri, care a atins un nivel inacceptabil în UE, se precizează într-un comunicat publicat la Bruxelles.
Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)
Marianne Thyssen, comisar european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţă şi mobilitate a lucrătorilor, va organiza o conferinţă de presă pentru a prezenta propunerea executivului european.
Iniţiativa pentru tineret şi ocuparea forţei de muncă a fost adoptată în 2013 de Consiliul European şi are un buget de 6 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
Iniţiativa sprijină în special zonele cu o rată a şomajului în rândul tinerilor de peste 25%, prin integrarea lor pe piaţa muncii.
La nivel de miniştri europeni ai muncii şi afacerilor sociale s-a convenit şi crearea unei garanţii pentru tineret, în cadrul căreia statele membre ar trebui să pună în aplicare măsuri pentru a se asigura că tinerii de până la 25 de ani vor primi o ofertă de locuri de muncă de calitate, îşi vor continua educaţia, vor beneficia de o perioadă de ucenicie sau de ajutor de şomaj, după patru luni de la absolvirea şcolii.
Un studiu recent al Fundaţiei Europene pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi muncă, Eurofound, arată că tinerii din Europa se confruntă în continuare cu dificultăţi majore de pătrundere pe piaţa muncii.
Concluzia analizei este că şomajul este mai redus în ţările cu tranziţie mai rapidă de la şcoală la locul de muncă.
De asemenea, această tranziţie este mai redusă în ţările în care tinerii părăsesc casa părintească mai timpuriu.
Astfel, modelul nordic şi cel al uceniciei, Austria şi Germania, sunt caracterizate de tranziţii mai rapide către vârsta adultă şi de la şcoală la muncă.
La celălalt capăt al spectrului, în cadrul modelelor Europa de Est şi mediteranean, această trecere este foarte lentă şi târzie, mai arată autorii studiului.