Fonduri UE pentru păstrarea patrimoniului cultural al Europei
Cu ajutorul fondurilor europene au putut avea loc, de exemplu, în ultimii ani, lucrări majore de conservare a siturilor istorice Parthenon, din Grecia, şi Pompei, în Italia.
Articol de Mihaela Mihai, 04 August 2014, 11:44
Patrimoniul cultural al Europei poate fi păstrat cu ajutorul fondurilor comunitare.
Un raport recent al Comisiei Europene detaliază programele care oferă finanţare pentru conservarea patrimoniului.
Documentul executivului comunitar trece în revistă problemele din domeniu şi ajunge la concluzia că patrimoniul cultural al Europei se află la un moment de răscruce din cauza finanţării publice reduse din multe state membre, dar şi din cauza interesului tot mai scăzut pentru activităţi culturale tradiţionale.
Comisia Europeană recomandă în raport ca organizaţiile care se ocupă de patrimoniul cultural să profite de oportunităţile oferite de politicile şi programele de finanţare ale Uniunii Europene.
Audio: Fonduri UE pentru păstrarea patrimoniului cultural al Europei.
Cu ajutorul fondurilor europene au putut avea loc, de exemplu, în ultimii ani, lucrări majore de conservare a siturilor istorice Parthenon, din Grecia, şi Pompei, în Italia.
Androulla Vassiliou, comisar pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret spune că istoria ar trebui să prindă viaţă şi, de acum încolo, Europa să valorifice la maximum valoarea economică şi socială a patrimoniului său.
"Noile tehnologii - spune comisarul european - ar putea oferi instituţiilor de cultură mijloacele prin care să se promoveze în întreaga lume. Muzeele ar putea atrage astfel noi vizitatori, în special în rândul tinerilor interesaţi de tot ce este nou în materie de tehnică. Mă bucur că patrimoniul va beneficia de un spriijin european mai puternic în următorii şapte ani", afirmă totodată comisarul.
La adoptarea bugetului comunitar pentru perioada 2014-2020, Uniunea Europeană a promis investiţii serioase pentru păstrarea patrimoniului cultural european.
Banii sunt dispobili prin intermediul fondurilor strcturale, cu un buget total de peste 350 de miliarde de euro pentru politica regională, dar şi prin Programul de cercetare "Orizont 2020" şi prin "Europa creativă", cu un buget de un miliard şi jumătate de euro pentru industriile culturale.
Conservarea patrimoniului cultural poate fi suţinută financiar şi prin alte programe, legate de dezvoltarea locală şi regională, sprijin pentru IMM-uri şi turism, multe dintre ele legate de patriomoniu în mod direct sau indirect. Aproximativ 27% din călătorii din Uniunea Europeană intervievaţi într-un sondaj de opinie au declarat că patrimoniul cultural a fost un element cheie în alegerea destinaţiei de vacanţă.