Fondul social european, ajutor pentru aproape 10 milioane de europeni
Fondul social european a ajutat aproape 10 milioane de europeni să își găsească un loc de muncă în perioada 2007-2014.
Articol de Arina Petrovici, 09 Ianuarie 2017, 10:12
Fondul social european a ajutat aproape 10 milioane de europeni să își găsească un loc de muncă în perioada 2007-2014.
Comisia Europeană a publicat un raport de evaluare a investițiilor realizate, cu rapoarte specifice pentru fiecare stat membru.
Până la sfârșitul anului 2014, cel puțin 9,4 milioane de rezidenți europeni și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul fondului.
8,7 milioane au dobândit o calificare sau un certificat, iar 13,7 milioane de participanți au raportat alte rezultate pozitive, precum creșterea nivelurilor de competențe – relevă raportul.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Totodată, Fondul social european a acordat, în decursul celor 7 ani, un sprijin esențial pentru aplicarea priorităților Uniunii Europene și naționale în materie de creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii.
Printre acestea se numără obiectivele Strategiei Europa 2020 și recomandările specifice fiecărei țări, emise în cadrul semestrului european.
Vicepreședintele Valdis Dombrovskis, responsabil cu moneda euro și dialogul social, a subliniat că Fondul social european a jucat un rol crucial în funcționarea piețelor forței de muncă din toate statele membre, a contribuit la modernizarea serviciilor de ocupare a forței de muncă, a susținut sistemele educaționale și administrația publică și a sprijinit grupurile sociale cele mai dezavantajate.
La rândul său, Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, a spus că evaluarea demonstrează limpede că Fondul social european are un impact real asupra vieților cetățenilor europeni. Grație sprijinului la nivel european, milioane de oameni au găsit locuri de muncă, și-au ameliorat competențele sau au reușit să se elibereze de sărăcie și de excluziunea socială – a explicat comisarul.
Raportul arată că Fondul social european a furnizat peste 70% dintre resursele destinate politicilor active în domeniul pieței forței de muncă în Bulgaria, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, România și Slovacia și peste 5% din cheltuielile pentru educație și formare profesională în Portugalia și Cehia.
Totodată, Fondul a creat noi modalități de colaborare între părțile interesate și a sprijinit inovații la nivel local și regional care, mai apoi, au fost aplicate la nivel național. Nu în ultimul rând, în regiunile mai puțin dezvoltate, Fondul social european a sprijinit reforme în domeniul educației, al justiției și al administrației publice, dând astfel un impuls pozitiv mediului de afaceri și creând societăți mai favorabile incluziunii.
Fondul social european este cel mai vechi fond al Uniunii Europene, fiind creat prin Tratatul de la Roma în 1957, și reprezintă principalul instrument de care dispune Europa pentru a investi în capitalul uman, prin promovarea ocupării forței de muncă și a incluziunii sociale.
Prioritățile fondului sunt să ajute cetățenii să își găsească un loc de muncă (sau un loc de muncă mai bun), să integreze în societate persoanele defavorizate și să asigure șanse egale în viață pentru toți.