Fondul European pentru Investiţii Strategice, extins
Comisia Europeană a hotărât să înainteze o propunere de act normativ prin care să extindă atât durata acestuia, cât şi plaja de sectoare în care să activeze.
Articol de Arina Petrovici, 10 Noiembrie 2016, 10:16
Fondul European pentru Investiţii Strategice s-a dovedit a fi un succes, astfel că Executivul de la Bruxelles a decis extinderea duratei acestuia, dar şi a domeniilor pe care le acoperă.
Fondul European pentru Investiţii Strategice a fost lansat cu doar un an în urmă, în speranţa că va ajuta ţările europene să depăşească obstacolele cu care se confruntau, prin mobilizarea finanţării private în vederea realizării de investiţii strategice.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Instrumentul – numit, pe scurt, FEIS – a avut atât de mult succes, încât Comisia Europeană a hotărât să înainteze o propunere de act normativ prin care să extindă atât durata acestuia, cât şi plaja de sectoare în care să activeze.
Un element-cheie al propunerii – notează Comisia într-un comunicat – este acela de a suplimenta proiectele care pot fi susţinute prin intermediul său, astfel încât să crească acoperirea la nivel tehnic şi geografic şi, prin urmare, banii să ajungă şi în regiunile mai puţin dezvoltate sau aflate în tranziţie.
Comitetul Economic şi Social European lucrează, în prezent, la această propunere de extindere şi organizează astăzi, la Bruxelles, o dezbatere publică pe această temă.
Recent, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker sublinia că planul de investiții funcționează bine, în pofida așteptărilor celor mai pesimiști. FEIS creează locuri de muncă și stimulează investițiile în economia reală în fiecare zi și de aceea a propus prelungirea lui după 2018. “Haideți să fim ambițioși în relansarea investițiilor în Europa” – îndemna şeful Executivului comunitar.
Fondul European pentru Investiții Strategice este elementul central al Planului de investiții al Comisiei Europene. Gestionat de Grupul Băncii Europene de Investiţii, fondul este pe cale să își atingă obiectivul de a mobiliza investiții suplimentare în economia reală de cel puțin 315 miliarde de euro până la jumătatea anului 2018.
FEIS oferă o garanție de primă pierdere, astfel că Banca Europeană de Investiţii a putut să investească în mai multe proiecte, uneori cu un grad de risc mai ridicat, dar și mai devreme decât ar fi reuşit în absența fondului.
În ansamblu, FEIS este deja activ în 26 de state membre și se estimează că va atrage investiții în valoare de 100 de miliarde de euro, având în vedere aprobările deja acordate. Întreprinderile mici și mijlocii din Europa au beneficiat în mod deosebit de fond, până în prezent.