Fondul European de Ajustare la Globalizare, sprijin pentru lucrători
În perioada 2013-2014, Fondul European de Ajustare la Globalizare a pus la dispoziție aproape 115 milioane de euro pentru a veni în sprijinul lucrătorilor din 13 state membre.
Articol de Victor Gheorghe, 05 August 2015, 09:30
Un Fond European creat special pentru lucrătorii concediați din cauza crizei economice și a efectelor globalizării a ajutat aproape 30.000 de persoane.
Conform unui raport adoptat de Comisia Europeană, în perioada 2013-2014, Fondul European de Ajustare la Globalizare a pus la dispoziție aproape 115 milioane de euro pentru a veni în sprijinul lucrătorilor din 13 state membre: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Polonia, România și Spania. (Puteți citi raportul la acest link)
Oamenii au fost consiliați în tranziția lor către noi oportunități de locuri de muncă.
Audio: Agenda europeană. Euranet Plus.
Finanțarea FEG a fost completată cu suma de 94,1 milioane EUR provenind din resurse naționale.
Grafic: Sume FEG solicitate pentru fiecare stat membru pentru perioada 2007-2014. Sursa: eur-lex.europa.eu
Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat că într-o perioadă în care resursele publice sunt limitate, acest Fond a oferit un ajutor bine-venit lucrătorilor deveniți șomeri, ceea ce a condus la o rată de reangajare impresionantă de aproape 50 %.
Raportul arată că la momentul respectiv, un număr suplimentar de aproape 700 de persoane participau la un program educațional sau de formare pentru a-și spori șansele de angajare în viitor.
Statele membre au raportat că situația personală, șansele de angajare și încrederea lucrătorilor în ei înșiși s-au îmbunătățit în mod vizibil datorită asistenței și serviciilor prestate cu ajutorul acestei finanțări.
Dirijarea s-a făcut preponderant către anumite regiuni unde s-au făcut concedieri în masă.
De asemenea, trebuie remarcat că lucrătorii sprijiniți au adesea un nivel scăzut de calificare sau prezintă alte dezavantaje din punctul de vedere al căutării unui loc de muncă.
Pentru perioada 2014 -2020, programul a fost îmbunătățit.
Domeniul său de aplicare a fost lărgit, astfel încât îi include și pe lucrătorii cu contract pe perioadă determinată și pe cei liber-profesioniști.
În plus, printr-o derogare aplicabilă până la sfârșitul anului 2017, sunt incluși și tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare , cu rezidența în regiuni eligibile pentru finanțare, în limita unui număr egal cu cel al lucrătorilor concediați sprijiniți.
Comisia reamintește înt-un comunicat că statele membre pot accesa fonduri europene pentru a include în planurile lor acțiuni țintite pe anumite categorii de populație : persoane în vârstă de peste 50 de ani, persoane provenite din familii de migranți, persoane cu deficiențe și persoane care nu au decât o educație și competențe de bază.