Fermierii, "nemulțumiți de scăderea preţurilor la alimente"
Fermierii francezi au organizat mai multe proteste nemulțumiți de scăderea preţurilor la alimente, care i-a adus, spun ei, în pragul falimentului.
Articol de Mihaela Mihai, 01 Septembrie 2015, 10:06
Comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, se întâlnește marți la Bruxelles cu ministrul francez al agriculturii, Stéphane Le Foll.
Întrevederea celor doi are loc după ce în ultimele luni, fermierii francezi au organizat mai multe proteste nemulțumiți de scăderea preţurilor la alimente, care i-a adus, spun ei, în pragul falimentului.
În iulie, ei au blocat mai multe drumuri care fac legătura dintre Franța și Spania şi Germania pentru a împiedica pătrunderea produselor străine în ţară.
Audio: Agenda europeana.
Incercând să atenueze nemulțumirile, ministrul francez al agriculturii Stéphane Le Foll le-a reaminitit atunci fermierilor că « şi francezii exportă produse agricole în ţările din jur ».
De partea sa, preşedintele François Hollande a promis că « va menţine presiunea necesară » pentru ca producătorii şi crescătorii francezi de animale să obţină « preţuri decente » pentru produsele lor.
Fermierii au continuat însă să dea vina pe competiţia străină, pe supermarketuri şi pe distribuitori, avertizând că Nu pot face față ieftinirii cărnii de vită sau de porc.
Marea problemă a agriculturilor francezi, dar și a celor din Polonia sau din țara noastră este legată însă de scăderea preţurilor la lapte și produse lactate.
Francezii au cerut chiar Uniunii Europene să reintroducă, temporar, sistemul cotelor până când piaţa se stabilizează.
'Nu vom reintroduce cotele”, a spus săptămâna trecută comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, într-o conferință de presă la Bruxelles .
”Cotele de lapte au dispărut pentru totdeauna. Mă așteptam ca pe termen scurt să apară o volatilitate a preţurilor. Perspectivele pe termen mediu și lung sunt însă bune. Există o clasă de mijloc în plină dezvoltare în multe țări din Asia, iar agricultura europeană trebuie să profite de aceste oportunităţi”, a continuat comisarul european.
El a promis în același timp că problemele fermierilor europeni vor fi discutate, pe larg, lunea viitoare la o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni ai Agriculturii.
Introduse cu mai bine de 30 de ani în urmă, într-un moment în care producția depășea cu mult cererea, cotele de lapte au avut ca obiectiv păstrarea unui echilibru pe piața europeană. Sistemul a fost eliminat de la 1 aprilie, ca parte a unei reforme mai ample a politicii agricole comune.
Vestea a fost bună pentru marii producători din țările vestice, în special din Germania.
Nu însă pentru fermierii mici și pentru statele est-europene, intrate mai nou în spațiul comunitar.
Agricultorii din aceste ţări se plâng că nu primesc suficientă susținere din partea autorităților pentru a putea face faţă concurenţei.