Federica Mogherini, vizită de lucru în Bulgaria
Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă și de Securitate se va întâlni cu înalţi demnitari de la Sofia şi membri ai serviciului diplomatic bulgar.
Articol de Laurenţiu Văduva, 23 Iulie 2015, 10:46
Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini efectuează joi o vizită de lucru în Bulgaria, unde se va întâlni cu înalţi demnitari de la Sofia şi membri ai serviciului diplomatic bulgar.
Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa si de Securitate Federica Mogherini este invitatul special al ministrului bulgar de externe, Daniel Mitov, la intalnirea anuala cu ambasadorii bulgari care se va desfasura timp de doua zile la Sofia.
La reuniune va fi prezent si premierul Boiko Borisov.
În prima zi a intalnirii vor fi discutate aspecte legate de viitoarea Presedintie bulgara a Consiliului de Ministri al Consiliului Europei (din 10 noiembrie pâna în mai 2016) si a presedintiei bulgare a Uniunii Europene din 2018.
Audio: Agenda europeană. Euranet Plus.
Un accent deosebit va fi pus pe colaborarea diplomatiei bulgare cu Serviciul European de Actiune Externa.
Vor fi analizate si prioritatile presedintiei bulgare a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est / SEECP /, care a inceput la 1 iulie.
Ministrul Mitov si Federica Mogherini vor participa si la conferinta internationala intitulata "UE într-un mediu global în schimbare: Ce urmeaza pentru vecinii din Europa - Perspectiva bulgara" - organizata sub egida Ministerului bulgar al Afacerilor Externe.
Vineri va fi analizata interactiunea Ministerului Afacerilor Externe de la Sofia, cu ministerele si departamentele sectoriale cu care diplomatia bulgara coopereaza.
Vor fi dezbatute, intre altele, teme de tara precum protejarea drepturilor si intereselor bulgarilor în strainatate si punerea în aplicare a politicii externe, a turismului si prioritatilor energetice. Este asteptata si o interventie a presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev.
Potrivit rapoartelor Comisiei Europene, Bulgaria - ţara cu cea mai slabă economie dintre statele membre ale Uniunii Europene - a făcut progrese limitate în satisfacerea recomandărilor specifice de ţară şi îşi revine anevoios din criza economică.
Pe fondul unei creşteri economice slabe şi a lipsei reformelor structurale în sistemele de pensii şi sănătate, sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung nu poate fi realizată.
Din punct de vedere energetic, Bulgaria depinde încă puternic de Rusia.
O chestiune importantă rămâne problema migraţiei ilegale. Iar din punctul de vedere al securităţii, Sofia trebuie să fie în continuare vigilenta fata de posibile atentate teroriste.