"Expoziţia spaţială europeană" la Craiova
În Piaţa Mihai Viteazul, din Craiova, vizitatori de toate vârstele pot vedea, atinge și încerca o gamă largă de tehnologii și servicii inovatoare, pe care le oferă spaţiul cosmic.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Aprilie 2014, 10:18
Până pe 27 aprilie, craiovenii, dar şi cei care se vor afla în trecere prin capitala Olteniei, au ocazia să descopere o expoziţie inedită, venită de la Bruxelles: „Expoziţia spaţială europeană”, care prezintă modul în care spaţiul cosmic ne îmbunătăţeşte viaţa de zi cu zi.
După un periplu de succes de doi ani, prin 18 orașe europene, la expoziţia pe care o găsiţi, până pe 27 aprilie, în Piaţa Mihai Viteazul, din Craiova, vizitatori de toate vârstele pot vedea, atinge și încerca o gamă largă de tehnologii și servicii inovatoare, pe care le oferă spaţiul cosmic.
Cu ajutorul unor prezentări interactive, educative și de divertisment, expoziţia evidenţiază multe dintre beneficiile investiţiilor în explorarea spaţiului.
Peste 30 de mii de aplicaţii se bazează pe tehnologia spaţială și pot ajuta la optimizarea transportului, la creșterea eficienţei în industrie, agricultură și servcii, precum și la protecţia mediului înconjurător și la îmbunătăţirea securităţii.
Vizitarea expoziţiei spaţiale europene este gratuită pentru public, iar informaţiile sunt puse la dispoziţie în mai multe limbi.
Audio: "Expoziţia spaţială europeană" la Craiova.
Prin investiţia în programele europene emblematice - precum Galileo și Copernicus - cetăţenii europeni vor beneficia de mai multe servicii și aplicaţii, care crează oportunităţi de piaţă la nivel mondial, dar şi locurilor de muncă, susţinând creșterea economică.
Astfel, cu ajutorul Galileo – primul sistem european de navigaţie prin satelit – europenii au servicii din ce în ce mai performante de navigaţie pentru automobile, de gestiune a transportului rutier, de căutare şi salvare, de sporire a securităţii tranzacţiilor bancare şi a furnizării de energie electrică, toate acestea bazându-se în mare măsură pe tehnologiile de navigaţie prin satelit pentru a funcţiona eficient.
Studii independente au arătat că sistemul Galileo ar putea contribui cu până la 90 miliarde de euro la economia europeană, în primii 20 de ani de funcţionare.
La rândul său, celălalt program european, Copernicus, utilizează datele colectate de sateliţii lui Galileo, pentru a ajuta la înţelegerea schimbărilor climatice şi a problemelor de mediu, precum şi pentru a analiza starea oceanelor sau a compoziţiei chimice a atmosferei.
Prognozele estimează că beneficiile de pe urma proiectului Copernicus vor fi de cel puţin patru până la zece ori mai mari decât investiţia iniţială.
În prezent, industria europeană de fabricare a tehnologiilor spaţiale este estimată la 5,4 miliarde de euro anual.
Peste 31 de mii de oameni, cu un grad înalt de calificare profesională, lucrează în acest domeniu.