Export Control Forum 2016, la Bruxelles
Reuniunea este organizată de Comisia Europeană şi Preşedinţia slovacă a Uniunii Europene.
Articol de Laurenţiu Văduva, 12 Decembrie 2016, 10:09
La Bruxelles are loc astăzi astăzi "Forumul privind Controlul asupra Exporturilor" - "Export Control Forum 2016".
Experţi europeni, reprezentanţi ai marilor companii, ai societăţii civile şi ai mediului academic vor analiza propunerea Comisiei Europene privind aplicarea unor controale mai stricte asupra exporturilor europene de tehnologii speciale.
Reuniunea este organizată de Comisia Europeană şi Preşedinţia slovacă a Uniunii Europene.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Într-o lume din ce în ce mai globalizată şi cu riscuri de securitate tot mai mari, accesul nerestricţionat la tehnologii aşa-numitele "tehnologii cu dublă utilizare" pot aduce omenirea în situaţii de neimaginat.
Este vorba de acele tehnologii care pot fi folosite foarte bine în scopuri civile, dar şi la încălcarea severă a drepturilor omului, la activităţi teroriste sau dezvoltarea de arme de distrugere în masă.
Uniunea Europeană este unul din liderii mondiali în astfel de tehnologii, dar în acelaşi timp şi un actor global pentru care menţinerea păcii şi apărarea drepturilor omului sunt obiective fundamentale, după cum sublinia comisarul european pentru Comerţ Cecilia Malmström.
În luna septembrie, Comisia a propus măsuri care să întărească eficienţa şi transparenţa acestor exporturi cu regim special.
Vor fi 6 ateliere de lucru astăzi la Bruxelles.
Primul va analiza propunerile Comisiei din perspectiva securităţii umane şi a recunoaşterii faptului că securitatea şi drepturile omului sunt în mod inextricabil interdependente. Se va discuta despre clarificarea controalelor asupra tehnologiilor de supraveghere cibernetică.
Un alt atelier va lucra asupra îmbunătăţirii controalelor asupra exporturilor, cu optimizarea sistemului de acordare a licenţelor şi re-evaluarea sistemelor de control în interiorul Uniunii Europene. Convergenţa sistemelor de control - inclusiv asupra tranzitului sau brokerajului tehnologiilor speciale - precum şi asistenţa tehnică de specialitate vor constitui tema de lucru a unui al treilea atelier.
Alţi experţi se vor dedica studiului metodelor de control al exporturilor în actuala lume digitală. Transparenţa şi parteneriatul cu sectorul privat vor constitui temele de reflecţie ale celui de-al 5-lea atelier.
În fine, al 6-lea atelier se va concentra asupra colaborării şi convergenţei în controlul exporturilor de tehnologii cu dublă utilizare la nivel global.
Concluziile acestui forum vor fi prezentate Comisiei, Parlamentului şi Consiliului European ca argument pentru adoptarea propunerilor Comisiei.