Evaluarea fiabilității aplicațiilor mobile de sănătate
CE lucrează la realizarea unui ghid de evaluare a validităţii informaţiilor oferite de aplicaţiile mobile de sănătate pentru dispozitive inteligente.
04 Mai 2016, 09:10
La Bruxelles are loc, astăzi, o reuniune a tuturor părţilor interesate în stabilirea liniilor directoare privind evaluarea fiabilității aplicațiilor mobile de sănătate.
Comisia Europeană lucrează la realizarea unui ghid de evaluare a validităţii informaţiilor oferite de aplicaţiile mobile de sănătate pentru dispozitive inteligente şi a gradului de încredere în gestionarea acestora.
Grupul de lucru, care va elabora aceste linii directoare până la sfârşitul anului 2016, este format din reprezentanţi ai autorităţilor din statele membre ale Uniunii Europene, ai organizaţiilor profesionale din domeniu, ai institutelor de cercetare şi industriilor cu experienţă în dezvoltarea de aplicaţii mobile de sănătate.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Ideea principală este de a se ajunge la un set comun de criterii şi metode de verificare a fiabilităţii acestor aplicaţii, care să poată fi folosite de autorităţile publice, furnizorii de sănătate, asociaţiile profesionale şi de pacienţi, dar şi de organismele de evaluare.
La reuniunea de astăzi de la Bruxelles va fi prezentată şi discutată prima schiţă a acestui viitor ghid, iar după dezbatere va fi lansată o platformă online, pe care părţile interesate îşi vor putea transmite, în scris, propunerile şi comentariile.
Tehnologia informației reprezintă o excelentă oportunitate pentru dezvoltarea practiă a noului concept de sănătate mobilă.
Asta presupune ca aplicaţiile instalate pe dispozitivele portabile să aibă capacitatea de a monitoriza, stoca, prelua şi transmite date medicale în timp real, prin internet, către un centru de control.
Sistemul ar urma să meargă şi mai departe şi să sesizeze un medic sau un farmacist care poate evalua starea de sănătate sau riscurile de sănătate pe care o persoană le are la un moment dat, oferind imediat pacientului sfaturi sau un tratament, uneori chiar înainte de apariţia primelor simptome ale unei afecțiuni.
Mai departe, un astfel de sistem poate face programare la laborator, poate stabili care sunt analizele necesare sau poate stabili ora și ziua consultației la un medic spcialist, a cărui agendă este organizată tot de un program digital.
Cheia pentru un succes real al acestui sistem de medicină digitală este corecta gestionare a informațiilor și implementarea unor sisteme care să garanteze confidențialitatea datelor medicale ale ficărui pacient în parte.