Evaluarea Acordului bilateral de Liber Schimb UE–Coreea de Sud
Coreea de Sud este astăzi a noua mare piaţă de export a Uniunii Europene.
Articol de Laurenţiu Văduva, 16 Decembrie 2016, 08:55
Relaţiile economice şi comerciale dintre Uniunea Europeană şi unul dintre cei mai importanţi parteneri ai săi - Coreea de Sud - vor fi analizate astăzi la Bruxelles în cadrul reuniunii anuale a Consiliului bilateral pe probleme comerciale.
Delegaţia europeană va fi condusă de Comisarul pentru Comerţ, Cecilia Malmström.
AUDIO: Agenda europeana.
Pe agenda discuţiilor se află, în primul rând, evaluarea Acordului bilateral de Liber Schimb Uniunea Europeană – Coreea de Sud, de la a cărui intrare în vigoare s-au împlinit 5 ani în luna iulie. Vor fi analizate şi propuneri de îmbunătăţire pe sectoare specifice.
Potrivit unui raport al Comisiei, exporturile Uniunii Europene către Coreea de Sud au crescut cu 55 % de la intrarea în vigoare a acestui Acord, contribuind la transformarea unui deficit comercial al Uniunii în excedent.
În cei 5 ani de funcţionare a Acordului, întreprinderile europene au economisit 28 de miliarde de euro din reducerea sau eliminarea taxelor vamale. În anul 2015, comerțul bilateral cu mărfuri a atins nivelul record de peste 90 de miliarde de euro.
Coreea de Sud este astăzi a noua mare piaţă de export a Uniunii Europene.
Pe lângă exportul tradițional de utilaje, echipamente de transport și produse chimice, acordul a deschis noi oportunități pentru multe întreprinderi europene în sectoare precum ceramica, alimentele, băuturile, ambalajele, echipamentele sportive și altele.
Afectate în trecut de taxe deosebit de mari, exporturile europene în Coreea de Sud - precum anumite produse agricole - beneficiază acum de tarife reduse şi au crescut cu peste 70%.
Din anul 2011, volumul vânzărilor de automobile europene s-a triplat.
Comisarul European pentru comerț Cecilia Malmström, remarca: "Această aniversare ne oferă numeroase motive să ne suflecăm mânecile și să încheiem alte acorduri comerciale ale Uniunii Europene care se află pe masa discuțiilor". Comisia Europeană continuă să monitorizeze situația unor sectoare potențial sensibile (precum textilele, autovehiculele și produsele electronice) şi urmărește îndeaproape impactul comerțului asupra dezvoltării durabile – inclusiv prin aspectele de mediu și drepturile lucrătorilor.
Pe baza Acordului, Uniunea continuă să îmbunătățească condițiile de tranzacționare pentru întreprinderile europene.
Vor fi analizate eventuale modificări ale acordului existent, pentru a face ca acesta să corespundă și mai bine așteptărilor părților interesate - spre exemplu, să permită întreprinderilor europene să exporte prin intermediul centrelor lor logistice din Asia și în același timp să beneficieze de pe urma Acordului de Liber Schimb.