Eurogrup discută împrumuturile acordate Portugaliei şi Irlandei
Miniştrii de finanţe din zona euro ar putea accepta vineri o prelungire cu până la şapte ani a termenelor împrumuturilor acordate Portugaliei şi Irlandei.
Articol de Cătălin Gomboş, 12 Aprilie 2013, 11:34
Miniştrii europeni de finanţe se întâlnesc, vineri, la Dublin.
Reuniunea informală de două zile a Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare, ECOFIN, va fi precedată, în cursul dimineţii, de o întâlnire a miniştrilor de externe din zona euro.
Miniştrii de finanţe din zona euro ar putea accepta vineri o prelungire cu până la şapte ani a termenelor împrumuturilor acordate Portugaliei şi Irlandei.
Audio: Miniştrii europeni de finanţe se întâlnesc, vineri, la Dublin.
Potrivit preşedintelui Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană au făcut deja o propunere de prelungire, urmând ca aceasta să fie discutată în cadrul întâlnirii de vinerii.
Cele două ţări au recurs la pachetele de salvare europene în 2010 şi 2011 şi au căzut de acord să plătească împrumuturile într-un interval cuprins între 12,5 şi 14,7 ani, însă acum consideră că termenele respective ar pune o presiune prea mare asupra economiilor lor.
Situaţia de pe pieţele financiare din alte două ţări europene, Cipru şi Slovenia, ar urma să fie discutată în cadrul reuniunii informale a Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare, care va avea loc după întâlnirea miniştrior de finanţe din Eurogrup.
Pachetul de salvare pentru Cipru ar urma să se ridice la 23 de miliarde de euro.
Cipru ar trebui să contribuie cu 13 miliarde, restul banilor fiind puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Interanţional.
Miniştrii europeni de finanţe vor discuta şi despre situaţia din Slovenia în contextul în care Fondul Monetar Internaţional a estimat recent că principalele trei bănci ale ţării vor avea nevoie de aproximativ un miliard de euro pentru recapitalizare.
Viitorul uniunii bancare în UE
Lucrările de vineri se vor încheia cu o sesiune privind viitorul uniunii bancare în Uniunea Europeană.
Liderii europeni au căzut de acord, vara trecută, asupra necesităţii acestei uniuni, însă progresele sunt lente în condiţiile în care motorul economic şi financiar al Europei, Germania, consideră că lucrurile nu trebuie grăbite şi măsurile trebuie luate la timpul potrivit.
Berlinul se teme că ar putea fi pus în situaţia de a finanţa pierderile înregistrate de sistemele bancare din mai multe ţări europene însă este presat să accepte adoptarea mai rapidă a următorului set de măsuri necesare pentru înfiinţarea uniunii bancare.
Pe agenda reuniunii sunt şi discuţii privind transparenţa şi evaziunea fiscală.
Austria este presată să-şi revizuiască legile privind secretul bancar şi să pună la dispoziţie informaţii cu privire la conturile bancare ale cetăţenilor europeni.
Prin astfel de măsuri se speră că vor fi identificaţi cei care încearcă să evite impozitele din propriile ţări ascunzându-şi banii în conturi externe.