Elefsina, a treia Capitală Europeană Culturală în 2021
Juriul internațional delegat de CE pentru a desemna localitățile care vor purta titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 a hotărât care-al treilea oraș, cel din Grecia.
14 Noiembrie 2016, 08:01
A treia Capitală Europeană Culturală va fi în 2021 oraşul grec Elefsina.
Acesta se alătură celorlalte două oraşe alese până acum – Timişoara din România şi Novi Sad din Serbia.
Juriul internațional delegat de Comisia Europeană pentru a desemna localitățile care vor purta titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 a hotărât care-al treilea oraș, cel din Grecia.
Decizia a fost luată vineri, când experţii independenţi au ales Elefsina, în defavoarea celorlalte două localităţi ajunse pe lista scurtă: Kalamata şi Rodos.
AUDIO: Agenda europeana.
Este pentru a patra oară când titlul de Capitală Europeană a Culturii va fi deținut de un oraș din Grecia, după Atena (în 1985), Salonic (în 1997) şi Patras (în 2006).
Cea de-a treia Capitală Culturală Europeană din 2021 se află la doar 18 kilometri de Atena, fiind un port cu ieșire la Marea Egee, prin Golful Saronic.
Cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori, Elefsina este un cunoscut centru industrial, găzduind, printre altele, cea mai mare rafinărie din țară. Dar, ca multe dintre localităţile din zonă, şi Elefsina are o istorie milenară şi o viaţă culturală pe măsură.
Aici are loc unul dintre cele mai longevive festivaluri din Grecia, „Aeschylia”, desfășurat fără întrerupere din 1975, cu teatru, expoziții și muzică, un punct de atracție pentru atenieni, mai ales că Elefsina a devenit practic o suburbie a capitalei. Festivalul este „botezat” după o mare personalitate a lumii antice care s-a născut aici, dramaturgul Eschil.
Reamintim că în septembrie a fost anunțat orașul câștigător din România – Timișoara, iar în octombrie cel din Serbia – Novi Sad.
Titlul de „Capitală Europeană a Culturii” este conferit de Parlamentul European unui oraș sau mai multora, pentru un an, programul fiind inaugurat în 1985.
În 2007, Capitală Europeană a Culturii a fost, alături de Luxembourg, Sibiul, primul oraş din România care a primit această titulatură.
Numărul oraşelor care au deţinut titlul de Capitală europeană a culturii va ajunge la 60 în 2019. Acţiunea este deseori considerată iniţiativa emblematică culturală a Uniunii Europene.
Numeroase oraşe care au deţinut titlul au beneficiat nu doar de un an de succes, ci şi de o moştenire de durată.