Șefa diplomației europene, vizită în Arabia Saudită
Înaltul Reprezentant European pentru Politica Externă şi de Securitate Comună, Federica Mogherini, efectueaza astăzi o vizită oficială în Arabia Saudită.
Articol de Laurenţiu Văduva, 27 Iulie 2015, 10:34
Şefa diplomatiei europene se va întâlni cu autorităţile de la Riad, între care ministrul afacerilor externe Adel al Jubeir.
Potrivit comunicatului Serviciului European de Acţiune Externă, pe agenda convorbirior se vor afla relaţiile bilaterale, chestiuni de politică regională şi probleme internaţionale de interes comun.
Vizita doamnei Mogherini la Riad are loc într-un context foarte special.
Semnarea, la 14 iulie, a Acordului istoric dintre Iran şi marile puteri pe tema programului nuclear iranian modifică substanţial priorităţile de securitate ale regiunii Golfului, în conditiile în care Teheranul şi presupusa sa dorinţă de a construi arma atomică nu mai constituie acelaşi nivel de ameninţare la adresa Occidentului şi aliaţilor săi.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Este de aşteptat ca astăzi la Riad sa fie discutate probleme precum lupta împotriva Statului Islamic din Irak şi Siria, crizele din Egipt si Libia, relaţiile cu Iranul.
Gestionară a celor mai importante locuri sfinte ale Islamului - Mecca şi Medina - Arabia Saudită are totodată poziţia de lider al islamului Sunnit şi se află în competiţie regională cu Iranul, cea mai puternică şi influentă ţară şiită.
Or, semnarea acordului nuclear permite Iranului să iasă din starea de izolare şi să participe din nou, activ, la procesele regionale şi internaţionale. Este poate motivul pentru care, dupa etapa Arabia Saudită, şefa diplomaţiei europene se va afla mâine în vizită oficială în Iran.
Aliat tradiţional al Statelor Unite şi Uniunii Europene în Orientul Mijlociu, membru fondator al OPEC, al Ligii Arabe şi al Consiliului de Cooperare al Golfului, Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol din lume şi al doilea mare producător, după Rusia.
Controlează a doua mare rezervă mondială de hidrocarburi.
Este singura ţară arabă din grupul G20 al celor mai mari economii ale lumii. De anul trecut, Arabia Saudită este considerată cel mai mare importator de armament din lume şi pe locul trei la nivel mondial în topul cheltuielilor militare, după Statele Unite şi China.
În afara Statelor Unite, principalii furnizori de echipamente militare sunt Franţa şi Marea Britanie.
La nivel general, Uniunea Europeană este cel mai pare partener comercial al ţărilor care compun Consiliul de Cooperare al Golfului.