Ședință extraordinară a Consiliului pentru Agricultură şi Pescuit
Consiliul pentru agricultură va analiza situația piețelor agricole din Uniune, cu accent pe dificultățile din sectorul laptelui și al producției animaliere.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Septembrie 2015, 09:31
Consiliul pentru Agricultură şi Pescuit se întruneşte, luni, la Bruxelles, într-o şedinţă extraodinară, convocată de preşedinţia luxemburgheză a Uniunii Europene.
Consiliul pentru agricultură, care reuneşte miniştri de resort din ţările membre, va analiza situația piețelor agricole din Uniune, cu accent pe dificultățile din sectorul laptelui și al producției animaliere - potrivit site-ul său oficial.
În majoritatea ţărilor, crescătorii de animale se plâng de prăbuşirea preţurilor la lapte şi produse lactate, precum şi la carnea de vită şi porc.
Audio: Agenda europeana.
Sunt consecinţe ale contextului global nefavorabil, în condiţiile embargoului impus de Rusia pentru produsele agroalimentare europene, eliminării cotelor la lapte în Uniune, scăderii preţului laptelui la nivel mondial şi încetinirii economice a Chinei, care a dus la diminuarea importurilor sale de produse agricole din Europa.
De exemplu, în Rusia ajungeau 10 la sută din produsele agricole europene. Odată acest export suspendat - după neînţelegerile dintre Moscova şi Bruxelles în legătură cu criza ucraineană - până la 150 de mii de tone de carne de porc au rămas pe piaţa europeană, fiind foarte greu de plasat pe alte pieţe de desfacere.
În plus, fermierii europeni sunt nemulţumiţi şi de războiul preţurilor,pe care îl duc între ele marile lanţuri de hypermarketuri, şi care trage în jos valorificarea producţiei agricole.
În aceste condiţii, crescătorii nu-şi mai pot valorifica toată producţia sau obţin prea puţin pe ea, ceea ce le periclitează continuarea activităţii. Iar vara aceasta, agricultorii europeni au manifestat din Germania şi până în Marea Britanie, cerând măsuri de sprijin.
Recordul îl deţine Franţa, care a organizat nu mai puţin de 500 de acţiuni sindicale, culminând cu cea de săptămâna trecută, când fermierii au blocat accesul în Paris cu tractoare şi alte utilaje.
Franţa, Spania, Italia şi Portugalia s-au aliat şi au cerut ajutor european pentru a-şi compensa agricultorii afectaţi. Comisia Europeană a subliniat, însă, că cel mai mult au de suferit ţările baltice şi statele din estul Europei, intrate mai de curând în Uniune.
Ceea ce a şi determinat Bruxelles-ul să declanşeze mecanismul de intervenţie pentru ajutorarea balticilor.
Ministrul român al agriculturii, Daniel Constantin, va solicita, şi el, astăzi, la Consiliul pentru agricultură, ajutor pentru fermierii afectaţi de secetăşi pentru producătorii cărora criza din sectorul laptelui le-a diminuat veniturile.