Economia socială, un sector în ascensiune în România
Economia socială, numită şi „economie solidară”, s-a dezvoltat din nevoia de a găsi soluţii noi, inovatoare la problemele sociale, economice sau de mediu ale comunităţilor.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 August 2016, 09:03
Economia socială, numită şi „economie solidară”, s-a dezvoltat din nevoia de a găsi soluţii noi, inovatoare la problemele sociale, economice sau de mediu ale comunităţilor.
Ea include forme diverse de organizare, cum ar fi: cooperativele, societăţile mutuale, asociaţiile, fundaţiile.
Scopul principal al economiei sociale, spre deosebire de cea de piaţă, nu este obţinerea de profit, ci îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi oferirea de oportunităţi persoanelor dezavantajate sau din categorii vulnerabile.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Anul trecut şi România s-a aliniat la legislaţia Europeană în domeniu, după ce Parlamentul a adoptat Legea privind economia socială, avand drept scop stimularea dezvoltării unui model alternativ de incluziune socială a grupurilor vulnerabile.
Deşi există diferenţe de la o ţară la alta, peste tot în Uniune sunt entităţi asemănătoare, adaptate însă la specificul social al statului respectiv.
La noi, au fost create cel puţin patru modele de întreprinderi sociale, care să le ofere un loc de muncă românilor din grupuri dezavantajate, cum ar fi: persoanele de etnie romă, persoane cu dizabilități, tineri de peste 18 ani, care au părăsit orfelinatele și persoanele sărace, ce beneficiază de venit minin garantat.
Iniţierea şi dezvoltarea unei afaceri de succes este o provocare în sine şi, cu atât mai mult, atunci când este vorba de înfiinţarea unei întreprinderi sociale într-o comunitate săracă.
De aceea, Ministerul Fondurilor Europene a lansat în consultare publică o linie de finanțare, institulată „Solidar”, cu o alocare de 20 milioane de euro din Programul Operațional Capital Uman.
Schema vizează sprijin pentru 200 de întreprinderi de economie socială, care au nevoie de formare, consiliere, dezvoltarea capacității, adaptarea locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilități, transfer de know-how, parteneriate.
Astfel, întreprinderile de acest tip - nou create sau existente - pot primi un sprijin financiar din fonduri europene situat între 50 de mii și o sută de mii euro, în funcţie de proiectul pe care îl propun - a anunțat recent Ministerul Fondurilor Europene.
Economia socială este un sector în ascensiune în România, însă ponderea angajaților în astfel de firme - de 1,7% - este mult sub media europeană, de 6,5%.