Economia circulară, tema reuniunii "Săptămâna Verde"
Europenii sunt invitaţi la Bruxelles să reflecteze la cum am putea utiliza mai eficient resursele şi ce facem cu deşeurile, cu ocazia Săptămânii Verzi 2014.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 Iunie 2014, 10:41
Tema aleasă de Bruxelles pentru ediţia din acest an a Săptămânii Verzi, cea mai mare reuniune anuală pentru mediu din Europa, este economia circulară.
Conceptul se impune în opoziţie cu ce trăim în prezent, adică o economie de tip liniar, bazată pe exploatarea de resurse naturale şi obţinerea de produse pe care le folosim şi apoi le aruncăm.
Rezultatul: consumăm bogăţii şi energie extrem de preţioase, puse la dispoziţie de Planetă, pe care apoi o poluăm cu reziduuri şi deşeuri.
Cumpărăm mereu, aruncăm mereu, iar în tot acest timp preţurile cresc. Vom mai ieşi vreodată din acest cerc infernal: cumpără - foloseşte - aruncă?
Audio: Economia circulară, tema reuniunii "Săptămâna Verde".
Răspunsul ar putea fi acest nou tip de economie: circulară. Cum putem transforma deşeurile în resurse şi locuri de muncă? Cum putem reutiliza, refabrica şi recicla? Cum putem schimba modul în care producem şi consumăm? Cu alte cuvinte, să încercăm treptat să ajungem la o reciclare superoptimizată.
Când vom ajunge să reciclăm 100% din ce nu mai folosim, vom trăi în mult-visata economie circulară.
Toate aceste probleme vor fi abordate la Bruxelles zilele acestea, în cadrul Săptămânii Verzi, unde participarea publicului este deschisă şi gratuită.
Pe lângă tradiţionalele colocvii, activităţi conexe şi expoziţii, ediţia din acest an are şi o reuniune la nivel înalt pe probleme de mediu la care participă numeroase personalităţi.
Scopul este de a aduce în centrul atenţiei cele mai stringente şi actuale probleme de mediu şi de a veni cu idei noi, ce ne-ar permite să facem descoperiri ştiinţifice importante care să ne ajute să rezolvăm multe dintre aceste probleme.
UE se confruntă cu o rată ridicată a şomajului, creşterea preţului resurselor, riscul privind securitatea aprovizionării cu energie, o concurenţă tot mai acerbă şi stagnarea cererii.
Modelul economic liniar actual, în care producem, consumăm şi aruncăm, are ca rezultat o cantitate enormă de deşeuri, pe care nu ne-o vom mai putea permite mult timp.
Dacă nu încercăm să ne adaptăm, Europa, cu nivelul său ridicat de consum şi dependenţa crescută de importuri, va primi o lovitură grea - atrage atenţia într-un comunicat Comisia Europeană, organizatorul evenimentului.