Dreptul pacienţilor la îngrijire medicală transfrontalieră
Timp de două zile, la dezbaterile de la Lisabona vor participa experţi, autorităţi europene şi naţionale, factori de decizie din sistemul sanitar, dar şi organizaţii profesionale.
Articol de Arina Petrovici, 08 Octombrie 2015, 10:17
Dreptul pacienţilor la îngrijire medicală transfrontalieră şi cooperarea, la nivel comunitar, între furnizorii de servicii medicale de înaltă specializare sunt principalele teme de discuţie ale conferinţei de astăzi, de la Lisabona, dedicată Reţelelor Europene de Referinţă.
Necesitatea de a asigura pacienţilor din oricare stat membru al Uniunii Europene o îngrijire medicală pe care aceştia să şi-o permită, dar care să fie, în acelaşi timp, de foarte bună calitate şi eficientă din punctul de vedere al costurilor a dus la constituirea Reţelelor Europene de Referinţă.
Este vorba despre un organism european care reuneşte furnizori de servicii medicale şi centre de înaltă expertiză în vederea îmbunătăţirii accesului la diagnosticare şi tratament al pacienţilor a căror stare de sănătate cere alocarea unor resurse excepţionale, mai puţin folosite în practica medicală curentă. Sunt vizaţi, în particular, cei suferinzi de boli rare, cărora le este chiar dedicată o reţea specializată.
Aşadar, în cazul medicilor, Reţelele Europene de Referinţă încearcă să înlesnească schimburile de cunoştinţe dintre specialiştii şi centrele de expertiză din diverse ţări.
În cazul pacienţilor, ele pun în practică criteriile definite de Uniunea Europeană pentru bolile rare care necesită îngrijiri de specialitate, servesc drept centre de cercetare şi diagnosticare şi îngrijesc pacienţii provenind din oricare ţară a blocului comunitar.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus
Şi, nu în ultimul rând, Reţelele Europene de Referinţă asigură pacienţilor accesul la facilităţi de tratament, atunci când este necesar.
Conferinţa care începe astăzi este organizată de Comisia Europeană, prin Direcţia de Sănătate şi Siguranţă Alimentară, şi găzduită de Ministerul portughez al Sănătăţii.
Timp de două zile, la dezbaterile de la Lisabona vor participa experţi, autorităţi europene şi naţionale, factori de decizie din sistemul sanitar, dar şi organizaţii profesionale şi ale pacienţilor.
Discuţiile vor fi dominate de strategia de aplicare a Reţelelor Europene de Referinţă – la nivel naţional, regional şi local – şi de modalităţile de facilitare a schimburilor de informaţii şi de expertiză pe care ele le presupun.
Nu în ultimul rând, participanţii vor conveni asupra următoarelor etape care trebuie parcurse pentru pregătirea selecţiei de anul viitor în rândul Reţelelor Europene de Referinţă.