Discuţii privind o misiune europeană în R. Centrafricană
Diplomaţi de la Bruxelles afirmă că discuţiile se anunţă dificile, deoarece, pentru cele mai multe dintre statele membre, acest dosar nu constituie o prioritate.
Articol de Arina Petrovici, 09 Ianuarie 2014, 11:03
Ţările Uniunii Europene au început să analizeze mai multe opţiuni vizând susţinerea intervenţiei militare franceze în Republica Centrafricană, însă majoritatea se arată reticente.
Diplomaţi de la Bruxelles afirmă că discuţiile se anunţă dificile, deoarece, pentru cele mai multe dintre statele membre, acest dosar nu constituie o prioritate.
Serviciul diplomatic al Uniunii Europene a propus statelor membre diferite opţiuni pentru lansarea unei misiuni militare în sprijinul operaţiunilor africane şi franceze din Republica Centrafricană.
Analiza acestor variante ar trebui să aibă o concluzie la 20 ianuarie, când miniştrii de Externe din cele 28 de ţări comunitare vor lua o decizie în cadrul unei reuniuni la Bruxelles.
Potrivit documentului transmis statelor europene, serviciul diplomatic propune ca o forţă militară a Uniunii să fie desfăşurată rapid în Republica Centrafricană pentru a contribui la restabilirea securităţii.
Audio: UE va decide în ianuarie asupra unei misiuni europene în Republica Centrafricană.
Una dintre opţiuni prevede ca această misiune europeană să aibă baza la Bangui, pentru a asigura patrule în capitala centrafricană şi pentru a ajuta soldaţii francezi să asigure securitatea în zona aeroportului, unde se află o tabără de 100.000 de refugiaţi.
O altă opţiune prevede ca forţele europene să fie desfăşurate în vestul ţării pentru a asigura securitatea axului rutier strategic care conduce spre Camerun.
Pentru un astfel de rol, ar fi necesare efective între 800 şi 1.200 de militari, cu echipament adecvat, inclusiv elicoptere, mijloace de informaţii şi echipament medical – estimează surse diplomatice.
Până în prezent, câteva ţări, între care Marea Britanie, Polonia, Belgia şi Germania, au propus o susţinere logistică, sub formă de ajutor de transport. Iar Belgia a anunţat deja că nu are în vedere trimiterea de soldaţi decât într-un cadru european.
Pe termen mai lung, europenii ar putea lua în considerare crearea unei misiuni de instruire a forţelor de securitate (armată, jandarmerie şi poliţie), care sunt – potrivit documentului – ineficiente şi suferă din cauza lipsei de organizare şi a unei strategii.
Amintim că Uniunea Europeană a deblocat deja 50 de milioane de euro pentru forţele africane şi încă 60 de milioane sub formă de ajutor umanitar.
Examinarea lansării unei misiuni europene a fost obţinută de către preşedintele francez François Hollande la summitul Uniunii Europene din decembrie anul trecut.