Discuţii cu cetăţenii din Malta despre viitorul Europei
Drepturile garantate de cetăţenia comunitară, soluţiile pentru depăşirea crizei economice şi viitorul UE, printre temele dezbătute de comisarul Tonio Borg cu cetăţenii maltezi.
Articol de Adriana Leu, 07 Noiembrie 2013, 10:46
Comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, este joi în Malta, la Valletta, unde discută cu cetăţenii despre viitorul Europei.
Drepturile garantate de cetăţenia comunitară, soluţiile pentru depăşirea crizei economice, sănătatea şi viitorul Uniunii Europene se numără printre temele care vor fi abordate de comisarul european cu cetăţenii maltezi.
Întâlnirea de joi face parte din seria de dialoguri iniţiate de Comisia Europeană cu cetăţenii din diverse oraşe ale tuturor statelor membre, pentru ca fiecare european să îşi poată spune părerea despre drepturile sale, cum arată Europa în care vrea să trăiască şi ce aşteptări are de la Uniune.
Audio: Discuţii cu cetăţenii maltezi despre viitorul Europei.
Politicienii, care intră astfel în contact direct cu cetăţenii Europei, răspund în acest fel solicitării lansate de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, de a participa la o dezbatere la nivelul întregii Uniuni Europene, astfel încât europenii să fie implicaţi în crearea uniunii economice şi monetare.
Dezbaterea de joi, ca şi celelalte organizate până acum, consolidează practic importanţa declarării lui 2013 drept anul european al cetăţenilor.
Întregul an este dedicat astfel drepturilor conferite de cetăţenia europeană, fiind organizate numeroase manifestări care încurajează dialogul între guvernanţi, societatea civilă şi oamenii de afaceri pe tema drepturilor comunitare şi a felului în care ar trebui să arate Uniunea Europeană în anul 2020.
Un raport al Uniunii Europene, realizat în 2010, evidenţia faptul că cele 500 de milioane de europeni nu se bucură de drepturile pe care le pentru că nu le cunosc; mai ales când vine vorba de drepturile de liberă circulaţie şi rezindenţă în alte state comunitare.
Avantajele conferite de cetăţenia europeană sunt garantate de tratatul Uniunii Europene şi de legile fundamentale naţionale.
Anul dedicat cetăţenilor europeni vine înaintea alegerilor europarlamentare programate pentru anul 2014 şi completează eforturile depuse de instituţiile comunitare de a-i convinge pe europeni să vină la vot.