Directivă privind prezența femeilor în consiliile de administrație
Parlamentul vrea să afle de la Consiliu care este motivul care împiedică statele membre să ajungă la o poziţie comună.
04 Decembrie 2015, 11:23
Parlamentarii europeni cer Consiliului de miniştri să adopte, cât mai repede, o poziţie comună faţă de propunerea de directivă care prevede ca, în următorii cinci ani, cel puţin 40% din funcţiile neexecutive din consiliile de administraţie ale societăţilor comerciale cotate la bursă să fie ocupate de femei.
Parlamentul European a finalizat proiectul acestei directive europene în urmă cu doi ani, dar de atunci a rămas blocat la Consiliul de Miniştri care trebuie să-şi exprime opinia asupra documentului şi să înceapă negocierile.
Mai mulţi parlamentari au solicitat o convocare a Consiliului pe această temă, lunea viitoare, pe 7 decembrie.
Parlamentul vrea să afle de la Consiliu care este motivul care împiedică statele membre să ajungă la o poziţie comună.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Mai mulţi parlamentari au susţinut că doar o legislaţie amplă europeană, cu caracter obligatoriu pentru statele membre, ar îmbunătăţi cu adevărat poziţia femeii în societate şi ar creşte oportunităţile pentru ca aşa-numitul „sex slab” să acceadă la funcţii de conducere.
Co-raportorul Mariya Gabriel, membră a Comisiei pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen, spune că forma legală aleasă – o directivă – şi rezoluţia votată de Parlamentul European oferă deja flexibilitate statelor membre.
Însă iniţiatorii proiectului aşteaptă de doi ani ca statele membre să-şi ia un angajament în acest sens şi să întreprindă acţiuni coerente pentru a obţine rezultate reale.
Ea a mai arătat că de la publicarea acestei iniţiative legislative, în noiembrie 2012, până astăzi, procentul de femei în consiliile de administraţie a crescut de la 15,8 la peste 20%.
Acestea sunt fapte, spune parlamentara bulgară, care arată că presiunea legislativă funcţionează.
Co-raportorul Evelyn Regner, de asemenea membră a Comisiei pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen, a arătat că această directivă nu reprezintă „o cotă de femei”, ci stabileşte reguli transparente şi echitabile pentru numirea directorilor neexecutivi din consiliile de administraţie ale societăţilor comerciale cotate la bursă.
Documentul are scopul de a face procedurile de numire în aceste funcţii, deschise, transparente şi echitabile pentru toţi candidaţii, indiferent de gen.
Consiliul Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori va încerca să ajungă lunea viitoare la o poziţie comună asupra proiectului acestei directive.