Directivă privind facilitarea accesului persoanelor cu handicap la internet
Facilitarea accesului la Internet pentru toată lumea le va aduce beneficii tuturor cetățenilor europeni, contribuind la valorificarea avantajelorpieței unice digitale, potrivit CE
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 Mai 2016, 09:42
Au fost aprobate, la nivel european, primele norme pentru îmbunătățirea accesului la site-urile și aplicațiile mobile ale instituţiilor publice, în special pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de auz.
Internetul este cel mai util şi utilizat mijloc de comunicare şi furnizare a informațiilor între cetăţeni şi instituţiile publice. Cum în Uniunea Europeană, aproape 80 de milioane de persoane sunt afectate de un handicap, nici ei nu trebuie uitaţi când este vorba de accesul la Internet.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
În plus, pe măsură ce populația îmbătrânește, se estimează ca această cifră să ajungă la 120 de
milioane, până în 2020.
Prin urmare, autorităţile europene au apreciat că este mai important ca niciodată să li se asigure tuturor posibilitatea de a accesa și a înțelege site-urile și aplicațiile mobile, pentru a putea interacționa corect cu acestea.
Facilitarea accesului la Internet pentru toată lumea le va aduce beneficii tuturor cetățenilor europeni, contribuind la valorificarea avantajelorpieței unice digitale – potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Propunerea de directivă în acest sens – asupra căreia au căzut de acord, acum, negociatorii Parlamentului European, ai Consiliului și ai Comisiei - a fost făcută,încă din 2012,de Comisie, şi vizează site-urile web și aplicațiile mobile ale organismelor din sectorul public, de la administrații, instanțe și secții de poliție, până la spitale publice, universități și biblioteci, avândca obiectiv „asigurarea accesului persoanelor cu handicap - în special cele nevăzătoare, cu deficiențe de auz sau surde, cu dificultăți de vedere și cu handicap funcțional - la bunuri, servicii, inclusiv servicii publice, și dispozitive de asistare.”
Iată câteva prevederi: pentru imagini trebuie să fie disponibile texte; navigarea pe internet trebuie să fie posibilă şi fără maus, pentru că acesta este dificil de utilizat de unele persoane cu handicap.
În plus, directiva specifică standardele care îmbunătățesc accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile şi propune sensibilizarea și formarea administratorilor de site-uri, pentru a face Internetul cât mai accesibil tuturor.
După acordul politic dintrenegociatorii celor 3 instituţii europene, textul va trebui aprobat oficial de Parlamentul European și de Consiliu, după care va fi publicat în Jurnalul Oficial și va intra oficial în vigoare.
Statele membre vor avea la dispoziție 21-a de luni pentru transpunerea textului în legislațiile lor naționale.