Diplomatul român Traian Hristea, noul șef al Delegației UE în Kazahstan
Cu această nouă numire, 14 români activează în Serviciul European de Acţiune Externă - opt în centrala de la Bruxelles şi şase în delegaţiile Uniunii Europene.
30 Iulie 2015, 11:14
Noul şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Kazahstan este diplomatul român Traian Hristea.
Cu această nouă numire, 14 români activează în Serviciul European de Acţiune Externă - opt în centrala de la Bruxelles şi şase în delegaţiile Uniunii Europene.
Traian Hristea îşi continuă astfel activitatea în cadrul corpului diplomatic european, după ce, în ultimii patru ani, a ocupat postul de Şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Armenia.
Ca reprezentant al şcolii diplomatice româneşti, el are o vastă experienţă, dobândită în timpul activităţii sale în cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe, completată prin apartenenţa la structura Serviciului European de Acţiune Externă.
Audio: Agenda Europeană. Euranet Plus.
Este membru al Corpului Diplomatic şi Consular al României din anul 1995.
A fost ambasador al României la Kiev în perioada 2005-2010, iar în Centrala Ministerului de Externe a condus Direcţia Prognoză şi Planificare Politică în perioada 2010 – 2011 şi a fost director al Direcţiei Europa Lărgită şi Republica Moldova în perioada 2004-2005.
Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a subliniat că această numire este o dovadă a recunoaşterii expertizei diplomaţiei române pe spaţiul estic, şi nu numai.
În plus, ea confirmă eforturile constante ale Ministerului român de Externe pentru o pregătire adecvată a diplomaţilor în vederea unei reprezentări de succes în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, precum şi campania politico-diplomatică activă desfăşurată permanent în vederea promovării diplomaţilor români la toate nivelurile decizionale ale Serviciului.
Ministerul Afacerilor Externe precizează într-un comunicat că va continua demersurile pentru promovarea candidaturilor naţionale în cadrul acestei structuri, cu scopul de a asigura o prezenţă semnificativă a României pe măsura expertizei înalte pe care diplomaţii români o deţin în diferite domenii de interes major de pe agenda Uniunii.
Între Uniunea Europeană şi Kazahstan s-a înfiinţat un parteneriat încă de la proclamarea independenţei acestei ţări, iar de atunci dialogul între cele două părţi s-a extins continuu.
În primii ani de cooperare, colaborarea era axată pe comerţ şi investiţii, dar începând cu anul 2002 s-a extins la tot mai multe domenii, cum ar fi energia, transporturile, justiţia, afacerile interne, dar şi dialoguri politice pe teme de interes comun.