Digitalizarea industriilor din Uniunea Europeană
De azi, timp de două zile, la Bruxelles se va discuta despre digitalizarea industriilor din UE, în cadrul Strategiei Europene privind Digitalizarea.
Articol de Laurenţiu Văduva, 08 Decembrie 2016, 08:39
De astăzi, timp de două zile, la Bruxelles se va discuta despre digitalizarea industriilor din Uniunea Europeană, în cadrul Strategiei Europene privind Digitalizarea.
Industria este unul din pilonii Uniunii Europene - numai sectorul de fabricaţie are 2 milioane de întreprinderi, asigură 33 de milioane de locuri de muncă şi sprijină în proporţie de 60% creşterea productivităţii. Strategia Europeană de Digitalizare a industriilor este parte a dezvoltării Pieţei Unice Digitale.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
În luna aprilie, Comisia a lansat prima sa iniţiativă pe domeniul industrial din cadrul pachetului pentru Piaţa Unică Digitală referitor la atragerea de investiţii publice şi private în toate sectoarele.
Astăzi şi mâine grupurile de lucru pentru Digitalizarea Industrilor Europene se reunesc pentru a doua oară de la lansarea Iniţiativei Comisiei.
Prima reuniune a avut loc în luna octombrie. Primul grup de lucru vizează crearea aşa-numitelor "Centre ale Inovării Digitale".
De ce au nevoie Centrele de Competenţă şi Centrele Inovării Digitale pentru a sprijini în mod cât mai eficient industriile ? Care este volumul investiţiilor necesare ? Cum armonizăm colaborarea acestor Centre de Inovare Digitală cu alte centre tehnologice din Europa ? În paralel, un al doilea grup de lucru se va dedica întăririi leadership-ului în domeniul Tehnologiilor şi Platformelor Digitale Industrial. Care sunt principalele iniţiative şi proiecte cu finanţare europeană în derulare ? Avem sau nu nevoie de noi platforme digitale şi de iniţiative pe scară largă ? Cine ar trebui implicat în toate aceste proiecte ? Cum pot contribui parteneriatele public-private la construirea acestor platforme ? Apoi, într-o etapă ulterioară, va fi important să fie cunoscute relaţiile dintre Statele Membre şi aceste parteneriate public-private. Cum este văzut rolul acestor parteneriate; cum vor fi mobilizate resursele necesare ? Sau ce standardizări vor trebui făcute.
Concluziile dezbaterilor de astăzi şi mâine vor fi publicate într-un raport până la sfârşitul lunii decembrie.
Acest raport va fi prezentat în luna ianuarie 2017 Forumului Părţilor Interesate, iar versiunea finală va fi prezentată la Târgul pentru Tehnologii Industriale de la Hanovra, din aprilie 2017.