Dialog cu Dacian Cioloş privind viitorul Europei
Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş, continuă dialogul despre viitorul Europei, început în urmă cu două săptămâni, la Bucureşti.
Articol de Mihaela Mihai, 04 Aprilie 2014, 11:28
Care este rolul UE în viaţa de zi cu zi? Ce înseamnă să fii european? Ce este solidaritatea europeană? Ce fel de Europă ne dorim pentru viitor? Sunt doar câteva dintre întrebările la care comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş va încerca să dea un răspuns în faţa a aproximativ 250 de cetăţeni din toată România.
Întâlnirea are loc vineri, de la 15:00, la Teatrul Naţional din Bucureşti şi este o continuare a dialogului, început pe 17 martie, la Biblioteca Naţională, când comisarul european Dacian Cioloş a stat de vorbă cu românii.
El a vorbit atunci despre nevoia unei implicări tot mai mari a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor în UE.
Audio: Dialog cu Dacian Cioloş privind viitorul Europei.
"Regăsirea ca cetăţen, în ceea ce se face la nivel european, se face în primul rând prin implicarea în deciziile care se iau la nivel european şi care afectează cetăţenii şi aici cred că trebuie să găsim nişte modalităţi mai dinamice şi mai efective de a implica aşteptările cetăţenilor, propunerile lor, observaţiile lor, chiar îngrijorările lor în procesul legislativ", a spus Dacian Cioloş.
La fel ca în urmă cu două săptămâni, evenimentul de vineri are un format interactiv şi oferă şansa participanţilor de a pune întrebări pe teme europene sau de a răspunde unor întrebări din partea Comisiei Europene.
Dacian Cioloş consideră că Europa trebuie să fie mai atentă la nevoile cetăţenilor săi, pentru a se asigura că politicile elaborate la Bruxelles ţin cont de diversitatea unei Uniuni cu 28 de state membre şi peste 500 de milioane de cetăţeni, fiecare cu propriile aspiraţii şi aşteptări.
Un eurobarometru recent arată că 56% dintre români se simt cetăţeni europeni, faţă de 59% media în UE.
Cu toate acestea, mai puţin de jumătate cunosc drepturile pe care le au în calitate de cetăţean al UE şi doar 19% cred că vocea lor este auzită la Bruxelles.
Este motivul pentru care responsabilii Comisiei Europene au lansat anul trecut iniţiativa dialogului cu cetăţenii.