Dezvoltarea acvaculturii în Marea Mediterană și Marea Neagră
Preşedinţia Italiană a Uniunii Europene organizează în oraşul Bari o conferinţă de 3 zile având ca temă dezvoltarea acvaculturii în regiunea Mării Mediterane şi a Mării Negre.
Articol de Mihaela Mihai, 09 Decembrie 2014, 14:07
Creşterea peştilor, a moluştelor şi a crustaceelor şi cultivarea plantelor acvatice reprezintă unul dintre sectoarele producţiei alimentare cu cea mai rapidă dezvoltare furnizând aproape jumătate din cantitatea de peşte şi fructe de mare consumată în întreaga lume.
La nivel european potrivit datelor oficiale, acvacultura asigură aproape 20% din producţia de peşte şi oferă locuri de muncă pentru aproximativ 80 de mii de persoane.
Din anul 2000 producţia a bătut însă pasul pe loc în Uniune, în timp ce la nivel global a crescut constant cu 7% pe an.
Audio: Dezvoltarea acvaculturii în Marea Mediterană și Marea Neagră.
Pentru a da un nou impuls acestui tip de activităţi, Comisia Europeană a stabilit încă de anul trecut o serie de orientări strategice referitoare la priorităţile şi obiectivele generale comune la nivel european.
În urma unei consultări publice au fost stabilite patru domenii prioritare de acţiune: reducerea poverii administrative, îmbunătăţirea accesului la spaţiu şi apă, creşterea competitivităţii şi, nu în ultimul rând, valorificarea avantajelor competitive pe care le oferă standardele ridicate de calitate, sănătate şi mediu stabilite la nivel comunitar.
Reuniunea care începe marți se va concentra pe modul în care poate fi susţinută dezvoltarea acvaculturii în ţările cu ieşire la Marea Mediterană şi la Marea Neagră.
Preşedinţia Italiană a Uniunii Europene contează, în organizarea acestei conferinţe, cu caracter regional pe sprijinul Comisiei Europene, al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie, dar şi pe cel al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.
Locul de desfăşurare nu a fost ales întâmplător. În oraşul-port italian Bari, îşi au sediul alţi doi parteneri ai reuniunii: este vorba de două centre importante specializate în studii agronomice mediteraneene.
Conferinţa se adresează oficialilor din domeniul pescuitului din ţările din Bazinul Mării Mediterane şi al Mării Negre, organismelor publice, dar şi organizaţiilor non-guvernamentale.
Problemele din acvacultură vor fi analizate dintr-o perspectivă mai amplă, cea a strategiei europene privind aşa-numita creştere albastră care vizează dezvoltarea durabilă a întregului sector marin şi maritim.