Dezvoltare urbană integrată
Un set de măsuri combinate pentru refacerea urbanistică şi economică a cartierelor sărace, de dezvoltarea unor reţele publice de transport moderne şi de reducere a poluării.
Articol de Costin Grigore, 18 Februarie 2016, 09:43
Comisia Europeană organizează astăzi un nou seminar de informare pentru a ajuta autorităţile locale şi de management să poată utiliza mai bine banii alocaţi până în anul 2020 prin fondul european de dezvoltare regională.
Autorităţile europene se aşteaptă ca astfel rata de respingere a proiectelor să scadă pentru a nu mai rămâne fonduri necheltuite.
Reuniunea de astăzi este cea de-a treia de acest fel organizată de Executivul comunitar.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Sunt invitate mai ales oraşele care nu au venit la precedentele sesiuni de informare.
Pentru a afla mai multe despre unul din cele mai importante articole ale regulamentului de folosire a fondului european de dezvoltare regională, politicile destinate zonelor urbane au o mare semnificaţie pentru UE întrucât aproape 70% din populaţie locuieşte într-o regiune metropolitană, însă densitatea mare este şi o sursă de probleme permanente precum şomajul, excluziunea socială sau sărăcia.
Soluţia găsită de responsabilii europeni se numeşte dezvoltare urbană integrată, adică un set de măsuri combinate pentru refacerea urbanistică şi economică a cartierelor sărace, de dezvoltarea unor reţele publice de transport moderne şi de reducere a poluării.
În plus, trebuie susţinută puternic educaţia, mai ales în zonele sărace, unde riscul de segregare este cel mai mare.
Pentru toate acestea, Comisia a stabilit ca cel puţin 5% din resursele fondului european de dezvoltare regională să fie investite în astfel de acţiuni.
Folosirea acestor bani este un răspuns la activitatea conducerii oraşelor care trebuie să fie în stare să alcătuiască proiecte eficiente astfel încât să nu piardă fondurile alocate, spunea recent comisarul pentru politică regională, Corina Creţu.
"Cred că uneori creşterea capacităţii instituţionale contează mai mult decât banii pentru că după cum vedem, avem bani pe care nu reuşim să îi cheltuim din cauza slabei capacităţi instituţionale. Experienţa este importantă, planificarea şi implementarea corectă aduc proiecte eficiente şi rezultate mai bune în ce priveşte dezvoltarea şi locurile de muncă".
Iar multe informaţii privind realizarea unor astfel de proiecte în conformitate cu reglementările europene sunt cuprinse în articolul 7 al Regulamentului de Utilizare a Fondului European pentru Dezvoltare Regională.
Este disponibil şi în limba română şi este de fapt un ghid pentru stabilirea strategiilor pentru organizarea capacităţii administrative sau pentru selectarea proiectelor de dezvoltare urbană integrată.
Direcţia Generală pentru Politică Regională urmează să ofere astăzi autorităţilor locale şi propria expertiză.