Dezvoltare a tratamentului oncologic bazat pe celule modificate genetic
Agenția Europeană a Medicamentului organizează azi o dezbatere pe tema dezvoltării tratamentului oncologic bazat pe celule modificate genetic.
Articol de Victor Gheorghe, 15 Noiembrie 2016, 11:19
Agenția Europeană a Medicamentului organizează azi o dezbatere pe tema dezvoltării tratamentului oncologic bazat pe celule modificate genetic.
După zeci de ani de cercetări, o echipă internațională de savanți a ajuns recent la rezultate concrete ale unei terapii inovatoare.
Este vorba despre tratamentul cu celulele T, sau limfocitele T, pe care le are fiecare persoană și care sunt programate fiziologic să lupte împotriva celulelor canceroase.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Aceste celule sunt modificate genetic în laborator și apoi reintroduse în organismul pacientului. Puterea lor de a ataca celulele canceroase este astfel sporită.
Studii recente au demonstrat că aceste celule ajută la identificarea virușilor invadatori și a bacteriilor și, de asemenea, pot păstra o „memorie” a infecțiilor anterioare, în scopul de a lansa un răspuns imun rapid atunci când organismul se confruntă cu un atac repetitiv.
Tratamentul este încă în fază de testare și evaluare.
De aceea, Comitetul pentru terapii avansate din cadrul Agenției Europene a Medicamentului a chemat dezvoltatori din industria farmaceutică și reprezentanți ai mediului academic pentru a discuta despre evoluțiile științifice actuale.
Scopul este de a reglementa fabricarea de produse farmaceutice bazate pe acest tip de imunoterapie.
De altfel, una din atribuțiile Agenției este de a monitoriza permanent siguranţa medicamentelor.
De asemenea, Agenţia are rolul de a stimula inovarea şi cercetarea în sectorul farmaceutic.
Acest organism european oferă companiilor consiliere ştiinţifică şi asistenţă la nivel de protocol pentru conceperea de noi produse medicamentoase.
De asemenea, Agenția publică recomandări referitoare la cerinţele în materie de testări ale calităţii, siguranţei şi eficacităţii.
Potrivit Parlamentului European, sectorul biotehnologiei face în prezent obiectul unor modificări semnificative, care ridică o serie de probleme.
În mod special, se pune întrebarea dacă actualul cadru de reglementare continuă să fie adaptat la situația actuală.
În ultimii ani, Comisia Europeană a aprobat comercializarea mai multor medicamente și tratamente inovatoare.
Pentru a evita propagarea unor efecte adverse, Comisia a lansat un instrument important: platforma de codificare.
Aceasta le permite profesioniștilor din domeniu să identifice și să retragă o substanță atunci când se detectează un risc sau o anomalie.