Dezbatere pe tema răspunsului umanitar al Uniunii Europene
Situaţia refugiaţilor din Siria şi din Irak reprezintă cea mai mare criză umanitară contemporană.
Articol de Arina Petrovici, 02 Septembrie 2014, 12:47
Criza umanitară din Gaza și răspunsul umanitar al Uniunii Europene va prilejui, în comisia pentru dezvoltare a Legislativului de la Bruxelles, un schimb de opinii cu Jean-Louis de Brouwer, director de operațiuni Ajutor Umanitar și Protecție Civilă din Comisia Europeană și cu Matthias Burchard, director al biroului de reprezentare a Uniunii Europene din cadrul Agenției Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat.
Totodată, participanţii la dezbateri vor aborda şi tema „Ajutorul umanitar într-o lume mai fragilă - cum se poate face față crizelor multiple cu ajutorul unor resurse limitate”.
Vor fi analizate actualele situaţii disperate din Republica Centrafricană, Irak, Sudanul de Sud, Siria și Ucraina.
Într-un schimb de opinii cu dna Kristalina Georgieva, comisarul european responsabil pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și reacție la situații de criză, se va acorda o atenţie deosebită și epidemiei de Ebola care afectează regiuni tot mai extinse în Africa de Vest şi curmă tot mai multe vieţi.
Audio:Dezbatere pe tema răspunsului umanitar al Uniunii Europene.
Situaţia refugiaţilor din Siria şi din Irak reprezintă cea mai mare criză umanitară contemporană.
Un raport dat publicităţii zilele trecute, de Naţiunile Unite, relevă că trei milioane de sirieni, adică peste 10% din populaţia ţării, au fost forţaţi să-şi abandoneze casele şi să caute refugiu în ţările vecine, din cauza războiului civil.
„Unul din opt sirieni a trebuit să îşi părăsescă ţara natală, iar numărul total al refugiaţilor este mai mare cu un milion decât cel înregistrat anul trecut” – precizează raportul ONU.
Majoritatea refugiaţilor s-au adăpostit în Liban (1,4 milioane), Turcia (815.000) şi Iordania (600.000), peste 200.000 de sirieni s-au mutat în Irak, iar restul şi-au găsit adăpost în Egipt şi ţările occidentale.
Cât despre Irak, nici aici situaţia civililor care au fugit din calea războiului nu este mai uşoară.
Din Irak au plecat, numai în ultimele săptămâni, peste 650.000 de oameni, ajungându-se în total la 1,5 milioane de refugiaţi.