Dezbatere pe tema răspunderii parentale în cazurile de răpiri de copii
În Comisia Juridică a Parlamentului European va avea loc azi o dezbatere pe tema răspunderii parentale în cazurile de răpiri de copii.
Articol de Victor Gheorghe, 12 Octombrie 2015, 09:44
Încă din 2104, un raport al Comisiei Europene scotea în evidență problemele legale cu care continuă să se confrunte în întreaga Europă cuplurile internaționale atunci când încearcă să soluționeze litigiile transfrontaliere privind căsătoria lor sau încredințarea copiilor.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că atunci când familiile se separă, este nevoie de cooperare judiciară transfrontalieră pentru a le oferi copiilor un mediu sigur care să le permită să își mențină relațiile cu ambii părinți sau tutori chiar dacă unul dintre ei nu locuiește în același stat membru.
În rezolvarea acestor probleme s-a implicat şi Parlamentul European la nivelul căruia există şi instituţia unui Mediator pentru răpirile internaționale de copii de către unul dintre părinți.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Doamna Mairead McGuinness, care deţine în prezent această funcţie, va participa la dezbaterea de azi. Într-o recentă apariţie televizată, doamna McGuinenss explica de ce este necesară mediarea în aceste cazuri.
„Cred că ştim cu toţii faptul că separarea şi ruperea relaţiilor într-un cuplu are şi cel mai ridicat nivel de risc de răpire a copilului de către unul dintre parteneri. Tehnicile de mediere oferă un real sprijin pentru familiile confruntate cu aceste probleme, iar a preveni este întotdeauna mai bine decât a vindeca.”
Aşa că principala responsabilitatea Mediatorului Parlamentului European pentru răpirile internaționale de copii este aceea de a ajuta părţile să găsească cea mai bună soluţie pentru bunăstarea copilului lor.
Pentru a-i scuti pe copii și pe părinți de stresul emoțional și psihic provocat de procedurile judiciare, Mediatorul Parlamentului European furnizează informații și oferă consiliere cu privire la calea alternativă de soluționare a litigiului.
Problemele există în continuare şi se cunosc. Cele mai des întâlnite se referă la libera circulație a hotărârilor judecătorești în toate cazurile matrimoniale și de răspundere părintească care nu este încă pe deplin garantată, întrucât anumite categorii de hotărâri trebuie încă să facă obiectul unor proceduri îndelungate și costisitoare înainte de a putea fi recunoscute într-o altă țară din Uniunea Europeană.