Dezbatere: noi reguli pentru libertatea de circulaţie în UE
O nouă dezbatere din seria Colţul Cetăţenilor este găzduită marți de Euranet Plus. Tema discuțiilor va fi legată de noile reguli pentru libertatea de circulație în UE.
24 Februarie 2015, 11:52
Euranet Plus, importantă reţea pan-europeană de radiouri publice şi private, găzduieşte, marți, o nouă dezbatere din seria Colţul Cetăţenilor.
Se va discuta despre noi reguli pentru libertatea de circulaţie în Uniunea Europeană.
La discuţii vor participa şi studenţii din taberele radio organizate de Euranet Plus în România şi Spania.
Libertatea de circulaţie este un drept fundamental garantat tuturor cetăţenilor Uniunii Europene prin tratatele de aderare.
Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)
Asta înseamnă că orice cetăţean al unui stat membru poate alege să locuiască, să studieze, să muncească sau să se retragă la bătrâneţe în orice altă ţară din Uniune, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca şi cetăţenii statului respectiv.
Diferenţa dintre tratate şi realitate pare, însă, să fie tot mai mare în ultima perioadă. Atacurile teroriste din Paris din ianuarie au avut efectul unui uragan în sfera dezbaterilor legate de libertatea de circulaţie.
Primul ministru spaniol, Mariano Rajoy, spunea la mijlocul lunii ianuarie că „nu a fost luată nici o decizie în sensul schimbării sau nu a Tratatului Schengen”.
Acesta a fost răspunsul dat ministrului spaniol de interne care considera că ar fi de dorit modificarea tratatului pentru a se putea controla mişcarea militanţilor islamişti care se întorc în Europa după ce au luptat în Orientul Mijlociu.
Tot atunci, liderul Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen, cerea preşedintelui François Hollande să suspende regimul de trecere fără vize din spaţiul Schengen.
În altă ordine de idei, unii politicieni britanici se temeau în urmă cu un an, când s-au ridicat restricţiile de pe piaţa muncii, că o invazie masivă de români şi bulgari va destabiliza Marea Britanie.
Aceste aşa-numite „exoduri” nu s-au petrecut, dar luptele politice interne din Anglia au amplificat retorica împotriva lucrătorilor imigranţi.
Oare există în Europa prea multă libertate de circulaţie? Atacurile teroriste din Paris ar trebui să fie urmate de modificarea legislaţiei Schengen? Dacă da, cât de mari ar trebui să fie schimbările? Dacă nu, care este preţul păstrării regulilor existente? Cum ar fi putea fi redusă semnificativ posibilitatea de circulaţie a cetăţenilor europeni care simpatizează jihadismul terorist fără a afecta libertatea de mişcare a marii majorităţi a populaţiilor europene?
Acestea sunt unele dintre întrebările la care dezbaterea de astăzi încearcă să găsească răspunsuri.
Be part of our next #CitizensCorner on #Schengen and leave us your question here: https://t.co/8UcADibkm9pic.twitter.com/3U4dIi5RS4
— Euranet Plus (@EuranetPlus) 23 februarie 2015