Dezbatere importanta la Roma privind starea Uniunii Europene
Va avea loc exact în sala muzeului Capitolini unde a fost semnat, în 1957, Tratatul de la Roma, care a pus bazele integrării europene.
Articol de Costin Grigore, 05 Mai 2016, 09:21
Dezbatere importanta astăzi la Roma privind starea Uniunii Europene.
Va avea loc exact în sala muzeului Capitolini unde a fost semnat, în 1957, Tratatul de la Roma, care a pus bazele integrării europene.
Participă cei mai importanţi lideri europeni - preşedinţii Comisiei, al Parlamentului şi al Consiliului European.
Numerosi analiști, dar și responsabili de la Bruxelles au afirmat in ultimul timp ca rareori Uniunea Europeană a avut în față atât de multe provocări și pericole ca acum: imigrația, terorismul, posibilitatea ieșirii Marii Britanii din Uniune sau acordul de liber schimb cu Statele Unite.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Despre toate acestea se va discuta azi la Roma, la o reuniune unde sunt prezenți toți liderii Uniunii Europene - președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și președintele Consiliului, Donald Tusk.
Nu întamplător dezbaterea va avea loc în sala Orazi e Curiazi din Muzeul Capitolini - unde în martie 1957 a fost semnat Tratatul de la Roma, cel care a pus bazele integrării europene.
Acum, după 59 de ani, criza refugiaților scoate la suprafață faptul că interesele țărilor membre nu sunt chiar așa de comune cum se afișează uneori la Bruxelles.
Iar lipsa de solidaritate a fost puternic criticată și de președintele Comisiei, Jean Claude Juncker în Parlamentul European la sfârșitul anului trecut:
„Uniunea noastră Europeană nu este într-o stare bună. Nu este destula Europă în Uniunea Europeană. Și nu este destula uniune în Uniunea Europeană. Trebuie să schimbăm această situație. Și trebuie să schimbăm această situație acum”
Despre necesitatea unei refondări a proiectului European, a vorbit recent și Papa Francisc. Suveranul Pontif a spus că ar trebui să facem totul pentru ca Uniunea să meargă înainte, făcând aluzie la numeroasele provocări ce divizează statele blocului comunitar, începând de la criza datoriilor și până la afluxul de migranți.
Papa Francisc, care considera că refugiații sunt un dar nu o problemă, şi-a aratat solidaritatea cu ei şi a mers în insula grecească Lesbos, una dintre porțile de intrare în Europa:
“Am vrut sa fiu cu voi. Vreau sa va spun ca nu sunteti singuri. In ultimele luni si saptamani ati avut mult de suferit in cautarea unei vieti mai bune. Multi ati fost nevoiti sa fugiti din fata conflictelor si a persecutiilor, mai ales de dragul copiilor vostri.”
Pentru mesajele sale de speranță și încurajare, pentru eforturile sale de a promova valorile europene ale toleranței, și solidarității, Papa Francisc urmează să primească mâine Premiul Charlemagne ( Carol cel Mare).
Este cel mai vechi și cel mai cunoscut premiu acordat pentru contribuția la construcția și unitatea europeană.