Dezbatere Euranet Plus: Relaţiile Uniunii Europene cu Rusia
Din martie 2014, Uniunea Europeană a impus în mod progresiv măsuri restrictive, ca răspuns la anexarea Crimeii de către Rusia şi destabilizării deliberate a Ucrainei.
Articol de Laurenţiu Văduva, 12 Octombrie 2016, 10:55
Relaţiile Uniunii Europene cu Rusia sunt tensionate din anul 2014, în special pe fondul conflictului din Ucraina şi anexării ilegale a Crimeii.
Cât de adâncă este însă separaţia dintre Bruxelles şi Moscova şi ce va urma este subiectul dezbaterii Euranet Plus de astăzi, de la Parlamentul European, care va reuni europarlamentari şi experţi.
Din martie 2014, Uniunea Europeană a impus în mod progresiv măsuri restrictive, ca răspuns la anexarea Crimeii de către Rusia şi destabilizării deliberate a Ucrainei.
AUDIO: Agenda europeană. Euranet Plus.
În iunie 2015, o rezoluţie a Parlamentului European cerea statelor membre unitate în abţinerea de la încheierea de acorduir bilaterale cu Rusia, iar pentru solidaritatea Uniuni s-a cerut atunci şi crearea Uniunii Energetice Europene.
O a doua rezoluţie arăta că sancţiunile europene la adresa Rusiei trebuie legate de implementarea acordurilor de la Minsk.
Vara aceasta, Consiliul European a prelungit aceste măsuri restrictive până la 23 iunie 2017, dar şi-au atins însă aceste măsuri scopul? Cât timp va putea menţine Bruxelles-ul sancţiunile şi care au fost efectele sancţiunilor de răspuns ale Rusiei asupra statelor Uniunii?
Europarlamentarilor li se va cere să răspundă dacă, din cauza îngheţării relaţiilor cu Europa, Rusia ar putea să-şi dezvolte legăturile cu alte state, precum Iranul, Turcia, Serbia, relaţii care ar putea fi nocive Uniunii Europene.
Se va discuta şi despre acţiunile instituţiilor europene pentru limitarea propagandei ruseşti în mass-media din Europa.
Ce ar mai putea întreprinde Parlamentul European, Comisia Europeană, Serviciul European de Acţiune Externă şi alte instituţii pentrua reconstitui pe baze noi relaţia cu Rusia, în acord însă cu standardele europene?
La dezbateri vor participa, printre alţii, europarlamentarii Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedinte al Parlamentului European şi raportor al situaţiei militare strategice de la Marea Neagră, după anexartea Crimeii, Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe şi Fraser Cameron, directorul Centrului Uniunea Europeană - Rusia.
Euranet Plus este un proiect de corpoducţii radiofonice internaţionale, prin care se produc şi difuzează, în p[erioada 2013 - 2016, emisiuni cu tematică europeană, cu finanţare de la Direcţia generală Reţele de Comunicare, Conţinut şi Tehnologie a Comisiei Europene.
Societatea Română de Radiodifuziune participă la proiect prinm materiale jurnalistice în limba română, produse de Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Regional, Radio România Antena Satelor şi Radio România Internaţional.