Dezbatere Euranet pe tema parteneriatului economic UE-SUA
Rețeaua Euranet găzduiește o dezbatere din seria „Colţul cetăţenilor”, pe tema efectelor Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii asupra agriculturii europene.
11 Iulie 2016, 11:21
Reţeaua Euranet Plus va găzdui, mâine, la Bruxelles, o dezbatere din seria „Colţul cetăţenilor”, pe tema efectelor Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii asupra agriculturii europene.
Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii ameninţă să schimbe complet modul în care funcţionează fermele mici şi mijlocii, întrucât s-ar permite o mai mare folosire a ingineriei genetice, care ar duce la producerea alimentelor cu mai mulţi hormoni.
Oare acest viitor acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii nu va altera agricultura din statele membre? Aceasta este tema dezbaterii găzduite, mâine, la Bruxelles, de Parlamentul European.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Cea mai mare reţea europeană de organizaţii de protecţie a mediului, Prietenii Pământului, a analizat o serie de studii realizate în Uniunea Europeană şi în Statele Unite asupra impactului acestui acord.
Concluzia a fost că vor creşte masiv importurile din America, reducând foarte mult beneficiile producătorilor europeni.
Organizaţiile ecologiste prevăd o reducere cu până la 0,8 la sută a contribuţiilor aduse de agricultură la produsul intern brut al Europei, în timp ce contribuţia agricultorilor americani la produsul intern brut al Statelor Unite va creşte cu 1,9 la sută, ceea ce înseamnă un profit net de peste 4 miliarde de euro.
Potrvit acestor studii, multe dintre fermele din Uniunea Europeană vor avea de luptat cu o competiţie foarte puternică şi cu preţuri mici, fapt care va avea un impact negativ asupra zonelor rurale şi va fi în dezinteresul consumatorilor.
Prietenii Pământului susţin că întreaga existenţă a agriculturii europene este supusă unor mari riscuri dacă acest acord va intra în vigoare.
În plus, există numeroase critici la adresa lipsei de transparenţă a negocierilor pentru acest acord de liber schimb. Peste trei milioane de cetăţeni europeni au semnat o petiţie împotriva acestuia. Invitaţii la dezbaterea de la Bruxelles vor analiza ce trebuie să facă forurile europene pentru a obţine cât mai multe avantaje de la acest acord.
Reţeaua radiourilor europene „Euranet plus”, din care face parte şi Radio România, organizează lunar astfel de dezbateri în seria "Colţul cetăţenilor", cu scopul de a descoperi diferenţele dintre normele europene şi modul în care sunt ele aplicate, în viaţa de zi cu zi.