Dezbatere EURANET: „Egalitate de gen pe piaţa muncii”
„Egalitate de gen pe piaţa muncii” este tema dezbaterii, pe care o găzduieşte reţeaua de radiouri europene EURANET, astăzi, la Parlamentul European.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 24 Ianuarie 2017, 11:49
„Egalitate de gen pe piaţa muncii” este tema dezbaterii, pe care o găzduieşte reţeaua de radiouri europene EURANET, astăzi, la Parlamentul European.
Egalitatea de gen este unul dintre principiile fundamentale ale dreptului comunitar, care consfinţeşte asigurarea egalităţii de şanse şi tratamentul egal pentru femei și bărbați, precum şi lupta împotriva oricărei forme de discriminare bazate pe sex.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Aceasta înseamnă nu numai salarii similare între femei şi bărbaţi pentru acceeaşi muncă prestată, ci şi oportunităţi egale la ocuparea unei funcţii de conducere, vizibilitate, autonomie și participare egală a celor două sexe în toate sferele vieții publice și private.
Toate aceste aspecte vor fi analizate, astăzi, la Bruxelles, de jurnaliştii Euranet în dialog cu cetăţeni.
Reţeaua radiourilor europene „Euranet plus”, din care face parte şi Radio România, organizează lunar dezbateri în seria "Colţul cetăţenilor", cu scopul de a fi cât mai aproape de preocupările oamenilor, de a le oferi informații despre drepturile lor şi normele europene.
La aceste întâlniri participă europarlamentari, reprezentanţi ai societăţii civile, studenţi, cetăţeni.
Oricine doreşte are posibilitatea să trimită întrebări pentru deputați europeni în avans, sau poate interveni, în direct, prin intermediul reţelelor sociale Facebook sau Twitter.
Cea mai recentă statistică la nivel european arată că femeile câştigă, în medie, cu 16 la sută mai puţin decât bărbaţii. Există, însă, decalaje de la o ţară la alta.
Dacă în Slovenia diferenţa este de doar 3 la sută, în Malta de 4,5 şi în Italia de 6,5, există ţări unde decalajul depăşeşte 20 la sută, ca Austria şi Cehia, cu peste 22 la sută, Germania, peste 21 şi Estonia peste 28 la sută.
Nici România nu stă prea bine când vine vorba de egalitatea între femei şi bărbaţi: româncele continuă sa fie preferate în posturile şi sectoarele de activitate prost plătite, iar salariul lor este în mod constant mai mic cu peste 10 la sută decât al bărbaţilor angajaţi pe posturi similare, potrivit statististicilor europene.
Un raportul al Parlamentului European cere ca formele de discriminare să fie combătute cu mai multă fermitate, în ţările membre, prin legi noi obligatorii privind combaterea violenței împotriva femeilor şi a diferenţelor salariale.