Cursuri de formare privind dreptul în Uniunea Europeană
La Bruxelles, are loc miercuri o nouă conferinţă dedicată pregătirii judiciare europene a profesioniştilor din domeniul dreptului.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 10 Aprilie 2013, 11:39
Aria de acţiune a justiţiei europene s-a extins considerabil în ultimii ani.
Legislaţia europeană influenţează viaţa de zi cu zi a fiecărui cetăţean din ţările membre şi, de aceea, este vital ca eforturile profesioniştilor din domeniu să fie consistent susţinute la toate nivelurile.
Astfel, Comisia intenţionează ca jumătate dintre profesioniştii din justiţie să participe, până în 2020, la cursuri de formare privind dreptul în Uniunea Europeană.
Este vorba de peste 700 de mii de persoane, prioritate având judecătorii şi procurorii.
Formarea trebuie să fie, mai întâi de toate, practică şi să li se adreseze atât celor aflaţi la începutul carierei, cât şi celor cu o anumită experienţă, adică să fie o formarea continuă de-a lungul întregii perioade de exercitare a profesiei.
Studierea limbilor străine trebuie să facă, de asemenea, parte din formare, pentru a facilita schimburile între statele membre.
Audio: Legislaţia europeană influenţează viaţa de zi cu zi a fiecărui cetăţean din ţările membre.
Pentru a răspunde constrângerilor de timp ale profesioniştilor din justiţie, ar trebuie să se dezvolte pregătirea online a acestora.
Portalul european e-justice va fi completat, pentru a propune mai multe informaţii cu privire la formarea judiciară.
De asemenea, Comisia Europeană va lansa, începând din 2014, un program de schimburi de scurtă durată pentru judecătorii şi procurorii nou-numiţi, pentru ca aceştia să îşi îmbunătăţească cunoştinţele despre sistemele judiciare ale altor ţări din Uniune.
Conferinţa de miercuri, de la Bruxelles, va examina propunerile pe care le-a făcut Comisia Europeană, în Comunicarea din 2011, intitulată „Instaurarea unui climat de încredere în justiţie la nivelul Uniunii Europene. O nouă dimensiune a formării judiciare europene”.
Lucrările de miercuri vor viza inclusiv implicaţiile bugetare ale acestui proces pentru planul financiar multi-anual 2014-2020.
În atelierele organizate în cadrul conferinţei, vor fi prezentate cele mai interesante exemple privind organizarea şi practica judiciară, iar participanţii, veniţi din cele 27 de ţări membre, vor fi încurajaţi să discute posibilităţile de dezvoltare, în baza acestor experienţe diverse, şi în alte zone decât pregătirea judiciară.