Cum poate contribui UE la consolidarea drepturilor copilului
Politicile UE cu un impact direct sau indirect asupra celor mici ar trebui concepute, puse în aplicare și monitorizate ținând seama de principiul interesului superior al copiilor.
Articol de Arina Petrovici, 31 Iulie 2015, 11:14
Comisia Europeană a lansat în 2011 o agendă a Uniunii Europene în vederea consolidării drepturilor copilului, prin punerea în practică a principiilor consacrate în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
Organizaţiile care militează pentru drepturile copilului doresc acum să se asigure că ele vor constitui o prioritate şi în Cabinetul condus de Jean-Claude Juncker.
Cum poate contribui Uniunea Europeană la protecția drepturilor copiilor în sala de judecată?
Cum ne putem asigura că hotărârile pronunțate în cauzele transfrontaliere de custodie sunt executate în cel mai scurt timp posibil? Și cum putem preveni hărțuirea copiilor pe internet?
Audio: Agenda europeană. Euranet Plus.
Agenda lansată în 2011 şi care urmează să fie reformulată cuprinde o serie de măsuri concrete prin care Uniunea Europeană poate conferi valoare adăugată politicilor în materie de bunăstare și siguranță a copiilor, inclusiv prin promovarea unei justiții în interesul copilului, o mai bună informare a celor mici cu privire la drepturile proprii, precum și sporirea gradului de securitate pe internet.
Inițiativa are ca scop reafirmarea angajamentului ferm al instituțiilor Uniunii Europene și al statelor membre față de promovarea, protejarea și respectarea drepturilor copilului în cadrul tuturor politicilor comunitare relevante și materializarea acestui angajament în rezultate concrete.
Agenda mai prevede că politicile Uniunii Europene cu un impact direct sau indirect asupra celor mici ar trebui concepute, puse în aplicare și monitorizate ținând seama de principiul interesului superior al copiilor.
Specialistul în drepturile copilului Mariama Diallo este reprezentantul organizaţiei Eurochild, care reuneşte 180 de ONG-uri care activează în domeniul protecţiei copiilor şi a căror muncă presupune activităţi de advocacy şi lobby pe lângă toate instituţiile europene.
Doamna Mariama Diallo i-a declarat în exclusivitate colegului nostru Florin Orban, de la Radio România Internaţional:
“Există multe documente în favoarea drepturilor copiilor la nivelul legislaţiei europene. Comisia Europeană a adoptat o agenda pentru drepturile copiilor care urmează să expire, dar sunt multe initiative, directive, în special în favoarea victimelor, care prevăd dispoziţii în interesul superior al copilului, care îi sprijină pe copiii care traversează diferite procedure judiciare. (…) Recent, am transmis o scrisoare deschisă către dl. Juncker, pentru a atrage atenţia asupra posibilităţilor de a continua agenda Uniunii Europene privind drepturile copilului, care ne pare a fi esenţială pentru a le pune cu prioritate în practică, la nivelul tuturor statelor membre.”