Croaţia, "pregătită să intre în UE la 1 iulie 2013"
Reprezentanţi ai Parlamentului European merg săptămâna aceasta în Croaţia, ţară care continuă procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Articol de Adriana Leu, 01 Aprilie 2013, 18:38
La câţiva ani dupa ce a depus solicitarea de a face parte din marea familie europeană, Croaţia mai are puţin şi devine membru cu drepturi depline al blocului comunitar.
Parte a acestui proces este şi vizita, timp de trei zile, a unei comisii care ajunge marţi la Zagreb şi Split.
Formată din reprezentanţi ai Parlamentului European, responsabili pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor, aceasta are trei scopuri precise: să stabilească contacte şi să discute cu autorităţile croate despre o parte a drepturilor pe care le vor câştiga locuitorii acestei ţări o dată cu finalizarea procesului de aderare.
Discuţiile se vor axa pe problemele pe care le implică libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor, dupa 1 iulie - data aderării - şi aspecte ce ţin de protecţia consumatorilor.
Un alt scop al vizitei este întărirea cooperarii între Parlamentul European şi cel croat.
Audio: O comisie a Parlamentului European va vizita Croaţia în această săptămână.
Croaţia va deveni, la mijlocul acestui an, cel de-al 28-lea stat al blocului comunitar, şi cel de-al doilea stat fost iugoslav, dupa Slovenia, care a aderat la 1 mai 2004.
Potrivit Comitetului pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Croaţia este pregatită să intre în Uniunea Europeană la 1 iulie fără a fi nevoie de un mecanism de monitorizare post-aderare, aşa cum s-a întâmplat în cazul României şi Bulgariei.
Europarlamentarii au încredere în puterea şi maturitatea democraţiei din Croaţia, în economia de piaţă socială şi în capacitatea ţării de a-şi îndeplini obligaţiile ca membru al blocului comunitar.
Aderarea Croaţiei se poate face doar după ce toate cele 27 de state membre ratifică acordul.
Comisia Europeană a susţinut, în raportul de monitorizare, că Zagrebul trebuie să ia măsuri mai ferme împotriva crimei organizate şi corupţiei.
După vizita de săptămâna trecută în capitala croată, comisarul euopean pentru extindere, Stafan Fule, şi-a exprimat încrederea că Zagrebul va adera la 1 iulie 2013, dar a avertizat că nu trebuie să renunţe la reformele făcute până acum.
Ultimul raport al Comisiei vorbeşte despre progresele Croaţiei în domenii precum legislaţia anti-trust sau subvenţiile de stat, incluzând aici privatizările şi amenajările portuare, dar există domenii precum cel juridic şi al drepturilor omului, în care Croaţia trebuia să continue eforturile pentru a ajunge la actualele standarde ale Uniunii Europene.