Croaţia a aderat la Uniunea Europeană
Cea mai mare speranţă a croaţilor, care trăiesc în mare parte din turism, este că integrarea în Uniune va aduce mai mulţi turişti europeni în staţiunile sale de la Adriatica.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 01 Iulie 2013, 10:48
Croaţia este de la 1 iulie cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene.
Această fostă republică iugoslavă s-a alăturat blocului comunitar după o ceremonie grandioasă, care a avut loc aseară la Zagreb, în prezenţa a numeroşi oficiali europeni, şefi de stat şi de guvern, din ţările uniunii şi din Balcani.
Azi noapte, la ora 0:00, panoul cu inscripţia "Vamă" a fost retras simbolic de la graniţa dintre Croaţia şi Slovenia, cealaltă ţară din fosta Iugoslavie care mai face parte din Uniunea Europeană încă din 2004.
Audio: Croaţia, cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene.
În acelaşi timp, un alt panou, purtând sigla Uniunii, a fost instalat la graniţa de este a ţării, care a devenit, totodată, şi noua frontieră a Uniunii.
Zeci de mii de croaţi au aclamat duminică noapte, în piaţa centrală din Zagreb, decorată cu drapelele albastre al Uniunii, împlinirea unui mare vis.
"Bine aţi venit în Uniunea Europeană!" - le-a urat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, croaţilor veniţi să participe la ceremonie, înainte ca "Oda bucuriei" a lui Beethoven, Imnul Uniunii, să răsune în centrul Zagrebului.
"Croaţia s-a schimbat enorm în ultimele decenii. E o ţară complet democratică în care sunt respectate drepturile fundamentale şi domnia legii. În întreaga Europă, trebuie să acţionăm în fiecare zi pentru economii mai puternice, întărirea democraţiei şi un viitor mai bun, provocările sunt enorme, dar, ca parte a familiei europene, Croaţia nu e singură", a spus preşedintele Comisiei Europene.
Pe trei scene ridicate în piaţa din centrul Zagrebului, peste 700 de artişti, cântăreţi, muzicieni şi dansatori au făcut spectacol în faţa unei mulţimi încântate.
Festivităţi similare s-au desfăşurat şi în alte oraşe, precum Split şi Dubrovnik.
După ce şi-a câştigat independenţa în 1991, Croaţia a început să facă primele demersuri de apropiere de Uniune.
Negocierile de aderare au durat peste 10 ani, procesul fiind întârziat în special de tergiversările practicate de autorităţile croate în a-i preda Tribunalului Penal Internaţional pe unii militari din războiul din fosta Iugoslavie, urmăriţi pentru crime de război.
Chiar dacă atingerea acestui obiectiv a fost o mare bucurie pentru toţi croaţii, premierul Zoran Milanovic nu se aşteaptă la miracole în ţara sa după intrarea în Uniune, însă fondurile europene pe care le va putea accesa reprezintă o formă de sprijin financiar pentru investiţii şi pentru dezvoltare economică.
Croaţia vine în organizaţie după cinci ani de recesiune, cu un şomaj de 21% din populaţia activă.
Cea mai mare speranţă a croaţilor, care trăiesc în mare parte din turism, este că integrarea în Uniune va aduce mai mulţi turişti europeni în staţiunile sale de la Adriatica.