Creştere a încrederii în economia zonei euro
Încrederea în economia zonei euro s-a îmbunătăţit în iulie pentru cea de a treia lună consecutiv, potrivit datelor statistice publicate de Comisia Europeană.
Articol de Victor Gheorghe, 31 Iulie 2013, 10:18
La finalul lunii iunie, datele statistice publicate de Comisia Europeană indică o creştere a încrederii în economia zonei euro, dar şi anumite scăderi în exteriorul acestei zone.
Încrederea în economia zonei euro s-a îmbunătăţit în iulie pentru cea de a treia lună consecutiv, indicele urcând de la 91,3 la 92,5 cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni, ceea ce sugerează că blocul monetar se apropie de ieşriea din recesiunea prelungită.
Potrivit specialiştilor citaţi de Bloomberg, succesul se datorează economiei germane.
Pe de altă parte, conform datelor publicate azi de Comisia Europeană, încrederea în economia românească a scăzut în iulie după trei luni de ascensiune pe fondul înrăutăţirii indicilor pentru industrie şi retail, în timp ce sectorul serviciilor a înregistrat o evoluţie uşor pozitivă.
Audio: "Creştere a încrederii" în economia zonei euro.
Astfel, indicele încrederii în economie a scăzut în România de la 96,4 în iunie la 95,7 în iulie.
Pe sectoare, indicii privind încrederea în economie au înregistrat scăderi în industrie, retail şi construcţi.
Datele au fost calculate în urma uni sondaj în rândul consumatorilor şi managerilor din industrie, servicii, retail şi construcţii. Imediat după publicarea acestor date, moneda euro s-a apreciat faţă de dolar, urcând de la 1,3271 dolari cu 0,1% mai mult faţă de referinţa de la finalul precedentei şedinţe de tranzacţionare.
Potrivit unui alt raport Eurostat, rata investiţiilor brute făcute de companiile nonfinanciare din zona euro şi Uniunea Europeană a înregistrat un declin în primul trimestru din 2013 comparativ cu precedentele trei luni, iar cota de profit a corporaţiilor a rămas aproape stabilă.
În ceea ce priveşte rata investiţiilor gospodăriilor la nivelul întregii Uniuni, aceasta scăzut uşor, la 7,9%, în primul trimestru din 2013, faţă de 8,1%, în precedentele trei luni.
Şi în zona euro, rata investiţiilor gospodăriilor a înregistrat un uşor declin la 8,4% în perioada ianuarie-martie 2013 faţă de 8,7% în precedentele trei luni.