Cotele de pescuit pentru 2015
Comisia Europeană propune posibilitățile de pescuit în Oceanul Atlantic și în Marea Nordului pentru anul viitor.
Articol de Arina Petrovici, 29 Octombrie 2014, 14:17
Propunerea Comisiei Europene vizează cantitățile de pește din principalele stocuri comerciale care pot fi prinse anul viitor de pescarii din statele membre și se bazează pentru prima dată pe noua politică comună în domeniul pescuitului.
Unul dintre pilonii fundamentali ai noii politici este ca toate stocurile să fie exploatate la niveluri sustenabile, conform conceptului de producție maximă durabilă.
Pentru stocurile din apele europene, adică stocurile asupra cărora nu s-a convenit cu parteneri internaționali, Comisia propune creșterea sau menținerea limitelor de capturare în cazul a 29 de stocuri și reducerea acestora pentru 40 de stocuri, în conformitate cu avizele științifice.
Audio: Cotele de pescuit pentru 2015.
Pentru numeroase stocuri de pește exploatate în comun cu partenerii internaționali, negocierile se află încă în curs de desfășurare.
Propunerea stabilește nivelurile capturilor totale admisibile și efortul de pescuit, atât pentru stocurile gestionate exclusiv de Uniunea Europeană, cât și pentru stocurile gestionate în colaborare cu țări terțe sau prin intermediul organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului din oceanele lumii.
Pentru stocurile gestionate responsabil, precum peștele-pescar și speciile de stavrizi din apele iberice, limba-de-mare din vestul Canalului Mânecii și langustina din Marea Nordului, Comisia propune creșterea capturilor totale admisibile.
În același timp, pentru unele stocuri aflate într-o stare precară, situația rămâne îngrijorătoare. Este vorba de codul din Marea Irlandei şi din vestul Scoţiei sau de limba-de-mare din estul Canalului Mânecii.
Pentru stocurile de pește exploatate în comun cu țări terțe – Norvegia, Insulele Feroe, Groenlanda, Islanda, Rusia –, Comisia Europeană negociază în numele Uniunii cu țările respective, spre sfârșitul fiecărui an, cantitățile de pește care pot fi capturate în anul următor, pe baza avizelor științifice disponibile.
Pentru stocurile din apele internaționale și pentru speciile de pești mari migratori, precum tonul, Comisia Europeană, tot în numele Uniunii, negociază posibilitățile de pescuit în cadrul organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului. După încheierea tratativelor, posibilitățile de pescuit trebuie transpuse în legislația UE.