Cooperarea transfrontalieră în spațiul comunitar
Comitetul Regiunilor, organism consultativ al Uniunii Europene, caută modalități prin care să fie consolidată cooperarea transfrontalieră în spațiul comunitar.
Articol de Mihaela Mihai, 02 Septembrie 2015, 09:49
Subiectul cooperării transfrontaliere se află pe agenda reuniunii conducerii executive a Comitetului Regiunilor, care are loc la Luxemburg, țară aflată în prezent la conducerea Uniunii Europene.
Ieri, în prima zi a lucrărilor, participanții au fost invitați să viziteze o fostă oțelărie transformată într-un cartier modern grație unui proiect dezvoltat în comun de Marele Ducat și Franța.
Cartierul Belval are acum școli, laboratoare de cercetare, spații de joacă, săli de concerte și magazine, iar vechile hale industriale au fost încorporate în peisaj. Cele două furnale ale fostei oțelării sunt simboluri ale noului cartier.
Audio: Agenda europeana.
Reuniunea biroului executiv al Comitetului Regiunilor continuă astăzi cu o serie de dezbateri și ateliere de lucru găzduite de Camera de Comerț din Luxemburg. Se va discuta despre legislația europeană în materie de cooperare regională și transfrontalieră și despre fondurile comunitare care pot fi folosite în acest scop.
Președinția luxemburgheză a Uniunii Europene își va prezenta, cu acest prilej, prioritățile în acest domeniu pe care îl consideră de o importanță strategică și în care Comitetul Regiunilor poate fi de mare ajutor.
Creat în 1994, după intrarea în vigoare a tratatului de la Maastricht, Comitetul Regiunilor reprezintă, de altfel, interesele autorităților regionale și locale din Uniunea Europeană.
Comitetul oferă regiunilor și orașelor posibilitatea de a se implica oficial în procesul legislativ european, asigurându-se că punctele de vedere și nevoile autorităților locale și regionale sunt respectate.
Comisia, Consiliul și Parlamentul European trebuie să consulte Comitetul atunci când elaborează acte legislative în domenii care intră în competența autorităților locale și regionale.
Este vorba de sănătate, educația, ocuparea forței de muncă, politica socială, coeziunea economică și socială, transportul, energia și combaterea schimbărilor climatice. Dacă nu este consultat, Comitetul Regiunilor poate sesiza Curtea de Justiție.
Comitetul își propune totodată să încurajeze participarea la toate nivelurile, inclusiv a simplilor cetățeni, și dispune de mai multe rețele, care le permit regiunilor și orașelor să facă schimb de bune practici, să lucreze împreună și să contribuie la dezbaterile europene pe teme precum creșterea și ocuparea forței de muncă, inovarea și dezvoltarea.