Convenția privind drepturile persoanelor cu handicap
La Bruxelles are loc astăzi Forumul de lucru privind punerea în aplicare a Convenției Națiunilor Unite pentru drepturile persoanelor cu handicap.
Articol de Victor Gheorghe, 10 Iunie 2016, 11:28
La Bruxelles are loc astăzi Forumul de lucru privind punerea în aplicare a Convenției Națiunilor Unite pentru drepturile persoanelor cu handicap.
Forumul reunește reprezentanți ai factorilor responsabili pentru punerea în aplicare și monitorizarea punerii în aplicare a Convenției ONU, atât la nivel național și european.
De asemenea, sunt așteptați să participle reprezentanți ai societății civile și ai organizațiilor persoanelor cu handicap.
Evenimentul este organizat de Comisia Europeană și Forumul european al persoanelor cu handicap, care se reunește în fiecare an, începând cu 2010.
AUDIO: Agenda europeana.
Potrivit unui comunicat, în acest an, subiectele de discuție vor fi punerea în aplicare a Convenției privind drepturile persoanelor cu handicap prin intermediul unor strategii, protecția socială și asigurarea unui nivel de trai adecvat.
Convenția Națiunilor Unite este primul tratat de drepturile omului care a fost ratificat de o organizație regională, respectiv Uniunea Europeană, în anul 2010.
El a devenit o normă juridică la nivelul Uniunii și pentru statele semnatare, constituind baza pentru progresele din domeniul dizabilității cuprinse în Strategia Europeană 2010-2020.
Convenția este singurul tratat internațional comprehensiv și specializat care promovează drepturile acestor persoane.
Spre deosebire de modelul medical al dizabilității care percepe handicapul drept un defect individual, Convenția ONU oferă o perspectivă care conceptualizează dizabilitatea ca fiind o patologie a societății, incapabilă să-i includă pe toți și să se adapteze la diferențe individuale.
Convenția revendică și o schimbare culturală cu privire la atitudinile și practicile sociale față de persoanele cu dizabilități.
Acestea nu mai sunt percepute drept obiecte de caritate ce necesită tratament medical sau protecție socială, ci reprezintă persoane cu drepturi, care au capacitatea de a lua decizii.
Prin ratificarea Convenției, statele se obligă să creeze condițiile optime pentru participarea în termeni egali a persoanelor cu dizabilități la viața comunității și să modifice sau să abroge acele legi, politici și programe care duc la stigmatizarea și excluziunea socială a acestor persoane.