Consultarea publică privind migraţia forţei de muncă, prelungită
Vineri ar fi trebuit să fie ultima zi, dar subiectul s-a dovedit unul de interes, iar responsabilii europeni aşteaptă în continuarea opinia angajatorilor, dar şi a sindicatelor.
Articol de Mihaela Mihai, 21 August 2015, 11:14
Comisia Europeană a decis să prelungească până la finalul lunii septembrie termenul limită pentru o consultare publică având ca temă politicile privind migraţia forţei de muncă.
Vineri ar fi trebuit să fie ultima zi, dar subiectul s-a dovedit unul de interes, iar responsabilii europeni aşteaptă în continuarea opinia angajatorilor, dar şi a sindicatelor.
Consultarea are ca punct central dorința Uniunii Europene de a deveni o destinție atractivă pentru forța de muncă înalt calificată, iar scopul este de a aduna opinii referitoare la un set de probleme asociate cu migrația economică pentr elaborarea unei noi politici în domeniu.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Este un lucru unanim acceptat că angajații bine pregătiți sunt un avantaj pentru orice economie a lumii, asigură competitivitate și inovare.
Specializarea şi înalta calificare asigură un loc de muncă şi pe timpul unor crize economice în anumite sectoare de activitate și meserii legate mai ales de noile tehnologii care se pot confrunta, chiar și în aceste perioade, cu un deficit de personal calificat.
Concurenţa este acerbă pentru atragerea forţei de muncă înalt calificate între diferitele economii ale lumii, iar Uniunea Europeană a găsit soluţia prin introducerea așa numitei Cărţi albastre, un permis de muncă similar cu sistemul american Green Card.
Pot beneficia de acest permis cetățenii din afara Uniunii care dețin calificări profesionale de nivel înalt, atestate printr-o diplomă de învățământ superior sau printr-o experiență profesională relevantă.
Deţinătorul unei astfel de cărți are dreptul la reunificarea familială, la tratament egal cu cel aplicat cetatenilor Uniunii în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, sănatate si siguranţă la locul de muncă, la asistenţă sociala sau beneficii fiscale.
Cu toate acestea, un raport de anul trecut al Comisiei Europene arată că există o serie de deficienţe care pot reduce eficiența și atractivitatea Cărții albastre.
Consultarea urma să se încheie astăzi, însă a fost prelungită până pe 30 septembrie.
Chestionarul este publicat on line şi se adresează tuturor cetățenilor europeni, organizațiilor și resortisanților din afara Uniunii.
Responsabilii europeni încearcă să afle ce pot face angajatorii pentru a găsi lucrătorii de care au nevoie, în ce măsură au imigranții acces la informații despre locuri de muncă şi procedurile de intrare pe teritoriul Uniunii, cât de rapid şi ușor sunt recunoscute calificările imigranților.